Így segít a magyar olajipari vállalat az elkóborolt kutyák megtalálásában

kutya,ház,petárda
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Ne feledkezzünk meg róla, hogy míg sokunknak örömet okoz az augusztus 20-i tűzijáték, négylábú barátaink megrémülhetnek az erős hanghatásoktól, és pánikukban elkóborolhatnak. Ilyen esetekben tud segítséget nyújtani a Mol, hiszen országszerte 120 Mol töltőállomáson található ingyenes mikrochip-leolvasó, amely segíti az elkóborolt állatok hazajutását. Csak tavaly szilveszter éjszaka összesen 91 kutyát vittek be a töltőállomásra, amelyek többsége gyorsan vissza is került gazdájához. A mikrochip-leolvasók kihelyezése óta, az elmúlt másfél évben több mint 2000 kutyát sikerült azonosítani a Mol töltőállomásokon - olvasható a magyar olajtársaág közleményében.
Vágólapra másolva!

Fontos tradíció, és legtöbbünk számára nagy öröm az augusztus 20-i tűzijáték ünnepélye. Szinte mindannyiunknak vannak kellemes emlékei erről az eseményről, akár a fővárosi, nagy tűzijátékról, akár az országszerte ez alkalomból tartott kisebb tűzijátékokra gondolunk.

Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról sem, hogy az erős fény- és hanghatás sokkolóan hathat az állatokra, akik emiatt rémülten elkóborolhatnak. Az év utolsó napja is hasonló okok miatt veszélyes az ebekre.

- hívja fel a figyelmet közleményében a vállalat.

Csak tavaly szilveszter éjszaka összesen 91 kutyát vittek be a Mol töltőállomásaira, olyanokat, akik valószínűleg a peterdázások miatt kóboroltak el pánikukban. A szilveszter éjjel Mol-töltőállomásra bevitt, elveszett állatok közül 71-nek volt chipje, így ők a sikeres leolvasás után visszajutottak a gazdáikhoz. A mikrochippel nem rendelkező kutyákat vagy örökbe fogadták, vagy a helyi menhelyre kerültek.

Illusztráció Forrás: pixabay.com

Hasonló hatást fejthet ki a kutyáknál az augusztus 20-i tűzijáték, amelyet a fővároson kívül még sok vidéki helyszínen is tartanak ilyenkor. Ezért a Mol arra kér minden állattartót, hogy kiemelten figyeljenek ezen az estén kedvencükre.

Ha mégis megtörténik a baj, és valaki elkóborolt kutyával találkozik, akkor a legközelebbi kutyachippel felszerelt töltőállomáson segíthet a kutya gazdájának megtalálásában.

A chipleolvasóval rendelkező töltőállomások listájára rá lehet keresni a töltőállomáskeresőn, vagy a Mol Go applikációban.

A Mol 2018 májusában kezdte meg együttműködését a Vigyél Haza Alapítvánnyal. A kezdeményezés indulása óta több ezer elkóborolt kutyának próbáltak a Mol-töltőállomásokon segíteni, és a mikrochip-leolvasóknak köszönhetően az állatok több mint kétharmada vissza is került gazdájához. 10-ből nyolc kutya jellemzően vidéken kóborol el.