A háromperces kiszolgálás fénykora

Lánccá akkor vált, amikor 1985. április 4-én a Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány utca sarkán a Márka önkiszolgáló étteremből kialakították a második City Grillt is. A vállalat ekkorra már kiépített és bevált beszállítói körrel rendelkezett: a jellegzetes habosított műanyag hamburgeres dobozokat a Hungária Műanyagfeldolgozó Vállalat biztosította, a pékárut a Rákóczi Sütő- és Édesipari Szövetkezet, a bútorokat a KERIPAR, a narancssárga formaruhákat és a fejfedőt pedig a Budapesti Divatszalonból szerezték be.

Az étterem egyik reklámja:

Erről a nyitásról akkor ez a hivatalos MTI-beszámoló született:

A Belvárosi Vendéglátó Vállalat City-grill néven McDonald's jellegű gyorsbüfét nyitott a Bajcsy-Zsilinszky úton. Az új vendéglátóhely egy gyors étkeztető rendszer tagja, amely egész nyitvatartási ideje alatt teljes áruválasztékot kínál a vendégeknek. A 14 különböző ételt és italt a rendeléstől számított három percen belül kiszolgálják. Az év végéig további két City-grill üzlet nyílik a fővárosban."

Az óriási hírverést és népszerűséget meglovagolva ugyanebben az évben további City Grill éttermek nyíltak és látták vendégül az amerikai életérzésre vágyókat:

  • a vásárcsarnokkal szemben, a Tolbuhin (ma: Vámház) körúton,
  • a Berlin üzletház egyik részében és
  • a Váci utcai Taverna szállodában.

Ez utóbbi lett a legfelkapottabb vendéglője a cégnek, ami a Taverna nevet is felvette. A Taverna Vendéglátó Vállalatnak 1985-ben 90 millió forintos nyeresége volt. 

Ez 2021-ben inflációval korrigálva több mint 2,5 milliárd forintot jelentene, volt tehát fedezete a terjeszkedésnek.

1986 decemberében Kazincbarcikán nyílt meg az első vidéki City Grill étterem, amit rövidesen a kaposvári, ózdi, balatonszántódi, egri és soproni egységek követtek.

Budapest, 1985. április 5. Fizet egy vendég a pénztárnál a City Grill gyorsbüfébenForrás: MTI/Varga László

Egy jellemző vélemény a City Grill éttermekről:

Jó volt-e a City Grill-es hamburger? Hát persze, a legjobb! Ha tehettem minden nap azt ettem, finom puffancsból készült, nagy szelet húspogácsával. Süteménynek rétest, túrós táskát és más cukrászterméket árultak, ami mai napig nagyon hiányzik az itthon megtelepedett nyugati gyorsétterem láncok kínálatából. Az asztalokhoz csuklós karokon 4-4 modern műanyag szék kapcsolódott, ezzel maximalizálva egy-egy asztaltársaság létszámát 4 főben, mivel a székek szabadon való átcsoportosítását a csuklós karok nem tették lehetővé."

Cikkünk befejező oldalán bemutatjuk, miért és hogyan áldozott le a cégnek! Kérjük, lapozzon!