A City Grill végjátéka: franchise-tól a zárásig

A Taverna éttermek vezetői idejekorán rájöttek arra, hogy elérkeztek arra a pontra, ahonnan már a népszerűség és a nyereség nem növelhető tovább. A vidéki étteremnyitások is már a 'mentsük, ami menthető' gondolat alapján értelmezhetők inkább. 

Ezért a főleg vidéki állami szövetkezetek körében hirdetni kezdték az étterem franchise jogait. Mivel ezek a vendéglátóhelyek ekkoriban még valóban jelentős közkedveltségnek örvendtek, a Tavernát elárasztották a potenciális érdeklődők – annak ellenére, hogy a vállalat eléggé pimasz árakat állapított meg.

Budapest, 1985. április 5. Vendégek a City Grill gyorsbüfébenForrás: MTI/Varga László

Mire 1988. április végén Budapesten a Taverna City Grill közvetlen szomszédságában, a Régiposta utcában megnyílt az első McDonald's gyorsétterem,  már számos adásvételi szerződést aláírtak. A Taverna City Grill nagyon ügyesen vidékre menekült a hatalmas és erős amerikai konkurencia elől – és pár évig ezekben a városokban még haszonra is szert tett, sőt  igazi csúcspontját a vállalat 1993-ban érte el, amikor 20 éttermet üzemeltetett. A haláltusa folyamata azonban egyre gyorsult, pár hónappal később már csak néhány vendéglátóhelyet tudtak működtetni.

A McDonald's széleskörű terjeszkedésével a City Grill kínálata és ízvilága már nem tudta felvenni a versenyt. Hiba volt az is, hogy az étterem reklámja gyakran nem volt összhangban a valósággal: az ételek íze egyre kevésbé volt elfogadható, sokszor tapasztaltak a vendégek hiányt bizonyos fogásokból,  a spórolás érdekében pedig kettétépték a csomagolást, hogy minden felszolgált élelmiszert az addig megszokott tasakban tudják kínálni.

A cégnél alkalmazott dobozka a szendvicsek számára - amikor hiány mutatkozott abból, a dobozt egyszerűen kettétörték, és az alsó és a fedő részben is szendvicset szolgáltak fel a vendégeknek:

Ugyanis a City Grill éttermei csak a hazai beszállítókra támaszkodhattak. Ezzel szemben a McDonald's magyar készlethiány esetén külföldi leányvállalataitól könnyedén beszerezhetett bármit, amire szüksége volt, így a lassan, de biztosan csökkenő forgalom mellett az éttermek bezárása elkerülhetetlenné vált.

1994-ben, az év végén zárt be az utolsó City Grill, a Taverna, a helyén egy Zsolnay kávéház nyílt.

Forrás: Tó-retró, Napi Történelmi Forrás, We love Budapest