Akkora a vízhiány, hogy a világnak kevesebb rézzel kellhet beérnie

Truck at Chuquicamata, world's biggest open pit copper mine, Calama, Chile Atacama desert
Vágólapra másolva!
Egyre súlyosabb vízhiány fenyegeti a chilei rézkitermelést, ami globálisan is komoly gondokat okozhat. Chile adja ugyanis a világ rézkínálatának több mint egynegyedét. A fémet pedig számos iparágban alapvető nyersanyagként használják.
Vágólapra másolva!

Egyre komolyabban fenyegeti a vízhiány a chilei rézkitermelést, ami a világgazdaság egészében is fennakadásokat okozhat. Chile biztosítja ugyanis a globális rézkínálat több mint egynegyedét, a fémet pedig számos különböző iparágban használják – írja a Mining.com.

A múlt héten a világ egyik legnagyobb bányacégének számító BHP Groupnak három hónapra meg is tiltották Chilében a talajvíz szivattyúzását,

míg egy másik (chilei) vállalat, az Antofagasta arra figyelmeztetett, hogy a korábban vártnál gyengébb lehet az idei kitermelése, ugyancsak a vízkorlátozások miatt.

A cég most úgy számol, hogy idén 710-740 ezer tonnát tud kitermelni, ami érezhetően elmaradna a korábban várt, 730-760 ezer tonnától.

Egyre nagyobb gondot okoz a vízhiány Chilében Forrás: Shutterstock

Noha se a BHP érintett bányája, se az Antofagasta előrejelzésének visszavágása nem számít különösebben nagynak, ezek a jelzések arra utalnak, hogy egyre nagyobb problémát okoz a vízhiány a chilei kitermelésben – főleg, hogy a világ egyik legszárazabb sivatagos területéről van szó.

A rézbányák vízfelhasználásának problémája azonban nem új. A vállalatok ugyanis már évtizedek óta szivattyúzzák a vizet a talaj alatti rétegekből, gyakran a helyi közösségek kárára. Nemrég viszont a figyelem középpontjába került az ügy, ahogy a sivatagos terület kiterjedése megnőtt, részben a globális felmelegedés miatti évtizedes szárazság következtében.

Az iparági szereplők erre úgy reagáltak, hogy elkezdtek átállni a tengervíz felhasználására. A tervek szerint 2031-re már a tengervíz adná a teljes felhasznált vízmennyiség majdnem felét.

Chilében akkora felháborodás volt a vállalatok vízfelhasználása miatt, hogy a kormány már elkezdett kidolgozni egy törvényjavaslatot, amely megreformálná a vízgazdálkodást. A chilei szárazság tehát alapvetően alakíthatja át az ország rézkibocsátását, ami – ha nem is azonnal –, de a világgazdaságra is érezhető hatással lehet.