Szívproblémákat okozó veszélyes fogyókúrás készítményekre figyelmeztetnek

diéta, fogyókúra
Vágólapra másolva!
Szívrohamot és egyéb súlyos szívproblémákat mint lehetséges mellékhatásokat okozó növényi kivonatokat tartalmazó fogyókúrás étrendkiegészítő készítményeket árulnak olyan weboldalakon, mint az eBay, a Wish és az AliExpress, méghozzá sok esetben egészségügyi figyelmeztetés nélkül, derült ki egy vizsgálatból. A részleteket a The Guardian közölte. Ezeken az online felületeken magyar vásárlók is rendelnek termékeket, így fokozott óvatosság ajánlott.
Vágólapra másolva!

A brit Which? fogyasztóvédelmi csoport több tucat olyan terméket talált az interneten, amelyekben a növényi kivonatok a fogyasztókat izgatottá, sőt agresszívvé tehetik, magas vérnyomást és gyorsabb (rendellenes) szívműködést okozva.

A készítmények összetevői között megtalálható johimbine vagy szinefrin a Gyógyszerek és Egészségügyi Termékek Szabályozó Ügynöksége (MHRA) szerint

A Which? kilenc ilyen terméket vásárolt az eBay, a Wish és az AliExpress online piacterein keresztül, amelyeket egyes fogyni vágyók, testépítők és edzőterembe járók használnak.

Ezek közül kettő nem tartalmazott egészségügyi figyelmeztetést vagy adagolási információt.

A vásárlóknak többek között Indiából, az Egyesült Államokból, Ukrajnából és Lengyelországból küldték el a táplálékkiegészítőket 2,39 font (kb. 1000 forint) és 80 font (32.500 forint) közötti áron - derült ki a vizsgálatból.

A johimbe az afrikai Pausinystalia johimbefa kérgéből származik.

Dr. James Coulson toxikológiai szakértő arra figyelmeztetett, hogy a kivonatok veszélyesek, és károsíthatják a fogyasztók egészségét.

Ha valaki túl sokat fogyaszt ezekből a szerekből, "akkor a vérnyomás emelkedése miatt elkezdődnek a másodlagos szervi károsodások hatásai, [és]

– jelezte a szakember.

A laikusok azt feltételezhetik, hogy a növényi kivonatok ártalmatlanok, mert a természetben is előfordulnak, és nem veszik észre, hogy mégis potenciálisan kockázatosak lehetnek.

Sue Davies, a Which? fogyasztóvédelmi politikáért felelős vezetője elmondta: "Aggasztó, hogy vizsgálatunk során kiderült, ezek a potenciálisan veszélyes összetevőket tartalmazó fogyókúrás étrend-kiegészítők ilyen könnyen elérhetőek az online piactereken."

Fogyókúra (Illusztráció) Forrás: Shutterstock

Az MHRA-nak és más szabályozó hatóságoknak "proaktívabbnak kell lenniük az ilyen oldalakon eladásra kínált, potenciálisan veszélyes termékek ellenőrzésében" - tette hozzá.

Az eBay szóvivője a jelentés kapcsán elmondta: "Rendkívül komolyan vesszük felhasználóink biztonságát, és szorosan együttműködünk az MHRA-val annak érdekében, hogy az eBay-en az eladók és a hirdetések megfeleljenek a törvényeknek és szabályozásoknak."