Több mexikói kórház kapott kézhez hatalmas bírságokkal fenyegető leveleket a helyi oxigéngyártó cégektől, miután a koronavírus-járvány miatt megnövekedett oxigénhiány kiküszöbölésére saját helyszíni orvosioxigén-előállító üzemeket telepítettek.

2020 márciusától kezdve világszerte megugrott a kórházak oxigénigénye. Ezért a hiány leküzdésére az Egészségügyi Világszervezet, az Unicef és a Világbank számos alacsony és közepes jövedelmű ország kórházában támogatta a helyszíni, orvosi célra dolgozó oxigénüzemek építését. Ezek az oxigéngeneráló üzemek (PSA) 93 százalékos oxigént képesek előállítani, szemben az oxigénszállító cégektől származó 99,5 százalékos tisztasággal. 

Oxigénpalackokat kölcsönöznek Covid-19 betegeknek az iztapalapai polgármesteri hivatalban, MexikóbanForrás: Getty Images/Cristian Leyva/Nurphoto

Mexikóban azonban, ahol a világon a negyedik legmagasabb, eddig 253 ezer fő a koronavírus áldozatainak száma, néhány oxigéngyártó cég felháborodottan reagált a visszaeső rendeléseikre, és perrel, valamint bírsággal fenyegette meg a kórházakat.A Grupo Infra és egy másik oxigénszállító, a Praxair Mexico, akik együttesen ellenőrzik a mexikói orvosi oxigénpiac 70 százalékát, a járvány miatt megnövekvő keresletre kezdetben áremeléssel és hosszabb szállítási idővel reagáltak. Azonban látva a kórházakban felépített helyi üzemeket, most jogi lépéseket helyzetek kilátásba, annak érdekében, hogy visszaszerezzék a kiesett megrendeléseiket.

A kórházak számára a PSA üzem építése azt jelenti, hogy havonta kevesebb palackra van szükségük az oxigéngyártó cégektől, amelyek ügyvédei azonban levélben értesítettek több intézményt is, miszerint azok megszegték a velük kötött szerződését, és komoly büntetést kell fizetniük, amennyiben felhagynak az oxigén vásárlásával.

Az ipari, gyógyászati, speciális gázok és keverékek mexikói gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cég, az INFRA Csoport oxigéntartályaiForrás: Getty Images/Gerardo Vieyra/NurPhoto

A Grupo Infra cég szerint a PSA üzemek nem felelnek meg az előírásoknak és rosszabb minőségű oxigént termelnek, valamint tüzet és robbanást okozhatnak. Hasonló állításokat tett a másik, oxigént forgalmazó cég, a Praxair Mexico is, amelynek levele szerint a PSA-ból származó oxigén súlyosbíthatja a légzőszervi állapotokat, sőt akár halált is okozhat. A fenyegetések hatására több korház is felhagyott a helyi oxigén előállítással, annak ellenére, hogy Mexikónak naponta több mint 100.000 palackra van szüksége, csupán a Covid-19 betegek számára.

Egy nő áll sorban, hogy újratöltse az oxigéntartályokat a Covid-19 fertőzött rokona számára Ecatepecben, Mexikó államban, 2021. január 13-ánForrás: AFP/Pedro Pardo

Jim Stunkel, a világszerte oxigénüzemeket építő civil szervezet, az Assist International alelnöke és több szakértő szerint is, az oxigéngyártó cégek állításai hamisak, és céljuk egyértelműen a megfélemlítés, valamint a PSA-üzemek ellehetetlenítése. Ezért most közösen fordultak a kormányzati tisztviselőkhöz és a kórházakhoz, hogy tisztázzák, hogy a generátorüzemek és az általuk termelt oxigén márpedig biztonságosak.