Összesen 1,4 milliárd dollárt költ a karbonsemlegesség felgyorsítására a világ legnagyobb szállítmányozó cégének számító Maersk. A vállalat nyolc olyan konténerhajót rendel, amely zöld üzemanyaggal működik, amivel évente több mint 1 millió tonnával csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátását.

Jelentős lépést tervez a karbonsemlegesség felé a világ legnagyobb szállítmányozási cégének számító Maersk. A társaság összesen 1,4 milliárd dollárnyi beruházással fokozná a működésének zöldítését, aminek keretében nyolc darab, zöld metanollal is működő konténerhajót vásárol – írja a The Guardian.

A dán cég ezzel évi több mint 1 millió tonnával csökkenheti a szén-dioxid-kibocsátását, ami az egész iparág történetében is kiemelkedően nagy lépésnek számít.

A globális tengeri szállítmányozás relatíve lassan reagált a zöld üzemanyagokra történő átállásra, miközben az iparág a világ teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátásának majdnem 3 százalékát adja.

A 16.000 konténeres kapacitással bíró hajókat egyébként a dél-korai Hyundai Heavy Industries-tól rendelik, és 2024 elejére szállíthatják le őket. A hajók 10-15 százalékkal lesznek drágábbak, mint a hagyományos társaik – egyenként 175 millió dollárba kerülnek.

Fokozza a zöld átállását a MaerskForrás: Imaginechina/Yu fangping - Imaginechina/Yu Fangping

A Maersk hivatalos tervei szerint a jövőben már csak karbonsemleges új hajókat rendelnek, és a vállalat 2050-re szeretné elérni a zéró károsanyag-kibocsátási szintet.

A cég emellett a múlt héten vázolta fel az arra vonatkozó terveit, hogy karbonsemleges zöld metanol gyártásába fogjon a REintegrate nevű társasággal, amely a dán European Energy energiacég leányvállalata. A dán üzem a tervek szerint mintegy 10 000 tonna e-metanol előállítására lesz majd képes.

A Maersk mindezzel pedig nagyban hozzájárul ahhoz is, hogy zöldebbé tegye olyan nagyvállalatok beszállítói láncait, mint a H&M vagy az Unilever, de a cég 200 legnagyobb ügyfele között olyan óriások is megtalálhatók, mint az Amazon, a Disney és a Microsoft.