205 milliárd dollárral törne az élre a Samsung a chipgyártásban és a biotechnológiában

Samsung, logó
The logo of Samsung Electronics is seen on a glass door at the company's Seocho building in Seoul on October 31, 2017. - South Korean tech giant Samsung Electronics logged a record profit of 11.2 trillion won -- 10.0 billion USD -- in the July to September period, it said on October 31, its best for any quarter. (Photo by JUNG Yeon-Je / AFP)
Vágólapra másolva!
A Samsung Electronics dél-koreai cég a következő három évben 240 ezermilliárd wonra (205 milliárd dollár) növelné befektetéseit chipgyártásába és a biotechnológiai ágazatba az előző három évben végrehajtott 180 ezer milliárd won után - írta meg a The Wall Street Journal a vállalat közlése alapján.
Vágólapra másolva!

A lap szerint a Samsung célja, hogy világelső legyen a chipgyártásban és hogy a koronavírus elleni védőoltás gyártásában is fontos szerepet játsszon.

A Samsung jelenlegi legnagyobb riválisa a chipgyártásban a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

(TSMC), a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója. A tajvani cég a következő három évben mintegy 100 milliárd dollárt invesztál termelése bővítésébe.

Illusztráció Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

A Samsung komoly konkurensévé válhat akár már a közeljövőben az amerikai Intel, amely ugyan szerényebb beruházási tervekkel rendelkezik, viszont vizsgálja annak a lehetőségét, hogy 30 milliárd dollárért felvásárolja a GlobalFoundries amerikai chipgyártót.

A Samsungtól sem áll távol az ágazati vállalatai felvásárlás gondolata, a múlt hónapban ismertetett negyedéves eredményei mellett jelezte, hogy legalább egy akvizíciót tervez. A Samsung ezen kívül egy 17 milliárd dolláros amerikai befektetést is fontolgat, a chipgyár építéséről azonban egyelőre nincs döntés.