Másfél évtized után véget érhetett az okostelefonok piaci aranykora

vonaton mobilozó emberek illusztráció
--FILE--Passengers use their smartphones in a subway train in Beijing, China, 3 July 2015. China has about 1.3 billion mobile phone users at the end of the third quarter, meaning the mobile penetration rate is close to 100 percent as almost every one of its population owns a mobile phone, the industry regulator said Thursday (5 November 2015). The mobile phone users are part of the more than 1.5 billion phone users at the end of September. There were more than 302 million 4G mobile users nationwide, representing 41 percent of the total mobile user base, according to the Ministry of Industry and Information Technology. In the first nine months, China's domestic smartphone sales jumped 30.8 percent to 119 million units, said the ministry.
Vágólapra másolva!
Okostelefonok nélkül ma már a legtöbben el sem tudjuk képzelni a hétköznapokat, és az elmúlt években lényegében töretlenül szárnyalt a készülékek népszerűsége. A piaci statisztikák azonban arra utalnak, hogy az okostelefonok elérhették a növekedési tetőpontot.
Vágólapra másolva!

Amikor 25 évvel ezelőtt, 1996. augusztus 15-én megjelent a Nokia 9000 Communicator, a készülék messze megelőzte a korát. Képes volt emailek küldésére és fogadására is, noha mai szemmel elképesztően lassú sebességgel. S bár akkor még senki nem nevezte így,

valójában ez volt a világ első okostelefonja.

Durván egy évtizednek kellett eltelnie, hogy az Apple egykori legendás látnoka, Steve Jobs előálljon az első iPhone-nal, amely 2007-ben elhozta a modern, érintőképernyős okostelefonok korszakát.

Most pedig, 14 évvel később, az okostelefonok robbanásszerű növekedése lelassult.

Ennek egyik oka az lehet, hogy bár nagyon sokat fejlődtek a készülékek, eget rengető forradalmi újítás nem következett be, ami elkezdte lassítani az eladások növekedési ütemét.

Noha 2020 negyedik negyedévében a piac újra pozitív növekedést produkált, ami kitartott 2021 első felében is, egyre kétségesebb, hogy elérhető-e még a 2016-ban mutatott növekedési ütem – miként az a Statista alábbi ábráján is látszik.

Az okostelefonok összesített eladásai 2008-2020 között, és az éves alapú növekedési ráta Forrás: Statista

Akkor ugyanis a piaci szereplők összesen 1473 millió okostelefont adtak el, elérve ezzel a piaci csúcsot. 2020-ra pedig az összesített eladás visszasüllyedt 1292 millió darabra, ami 2013 óta a legalacsonyabb szám volt.

Mindez azonban egyáltalán nem garantálja azt, hogy a piac tartósan lefordult a csúcsról, és immár folyamatos lejtmenet következik. Az IDC piackutató cég például továbbra is arra számít, hogy újra elérhetők a korábbi csillagászati értékek, köszönhetően elsősorban az 5G hálózatok folyamatos terjedésének.

Ha pedig az IDC számításai valósággá válnak, akkor 2025-ben már a globális okostelefon-eladások elérhetik az 1500 millió darabos szintet.

Jelenleg tehát az látszik, hogy a 2016-os csúcs óta az okostelefonok eladásai csökkenő trendet mutatnak, de ha hihetünk az elemzéseknek, ez a trend meg is fordulhat.

A nagy kérdés most az, hogy az 5G hálózatok valóban képesek lesznek-e forradalmasítani a piacot

– és ez meglátszik-e majd az eladásokon is.