Öt egyetemmel kötött együttműködési megállapodást a Mészáros Csoport - jelentették be a Mészáros Alapítvány ötödik, Egerszalókon megrendezett éves konferenciáján pénteken.

A megállapodást

  • a Szegedi Tudományegyetemmel,
  • a Pécsi Tudományegyetemmel,
  • a Pannon Egyetemmel,
  • az Óbudai Egyetemmel és
  • a Neumann János Egyetemmel

kötötték meg.

Ennek értelmében a Mészáros Csoport együttműködik az egyetemek doktori képzéseivel úgy, hogy a kutatások folytatásához szakmai támogatást nyújt. Az intézmények bevonják a csoport szakembereit az oktatási folyamatokba, a cégcsoport vállalatai pedig együttműködnek a K+F projektekben az egyetemmel, biztosítva az elméleti tudás mellett a gyakorlati ismereteket is.

Molnárné Barna Katalin, a Pannon Egyetem oktatási rektorhelyettese, Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, Mészáros Beatrix, a Mészáros Csoport operatív vezetője, Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Fülöp Tamás Ferenc, a Neumann János Egyetem rektora és Fedeles Tamás, a Pécsi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese (b-j) együttműködési megállapodásuk aláírása után a Mészáros Alapítvány V. konferenciáján az egerszalóki Saliris Resort Spa & Konferencia Hotelben, 2021. augusztus 27-énForrás: MTI/Komka Péter

Kelemen Beatrix Csilla, a Mészáros Alapítvány elnöke a rendezvényen azt mondta: öt évvel ezelőtt Mészáros Lőrinc azért hozta létre az alapítványt, hogy a válvölgyi fiatalok meg tudják valósítani álmaikat. Az alapítvány működésének 5 éve alatt 948 Felcsúton, Alcsútdobozon, Vértesacsán, Kajászón, Tabajdon és Válon élő, a felsoktatásban tanuló diák részesült ösztöndíjban. Hozzátette: összesen csaknem félmilliárd forint értékben fizettek ki eddig ösztöndíjakat.

A rendezvényen kiemelték: az alapítvány küldetése a hallgatók anyagi támogatásán túl, hogy érdemi segítséget nyújtson a pályakezdőknek.

Kelemen Beatrix Csilla, a Mészáros Alapítvány elnöke beszédet mond a Mészáros Alapítvány V. konferenciájánForrás: MTI/Komka Péter

Az elnök úgy fogalmazott: példaértékű program valósult meg. A támogatott diákok számos tudományágban jeleskednek, amit mi sem bizonyít jobban, mint az alapítvány tudástárában mindenki számára hozzáférhető publikációk - tette hozzá.

Mészáros Beatrix, a Mészáros Csoport operatív vezetője előadásában ismertette, hogy a csoporthoz tartozó több mint háromszáz cég tíz ágazatban van jelen. Többen piacvezetők közülük, így az építőipari cégek mellett az Opus Global Nyrt., a Hunguest Hotels Zrt., az Opus Tigáz Zrt. és a Talentis Agro Zrt. A cégcsoportnak 25 ezer munkavállalója van, ezzel a legnagyobb nem állami foglalkoztató.

Mészáros Beatrix szólt arról is, hogy 2019-ben indították el a Talentis Jump! programot, amelyben a cégek gyakorlati helyet biztosítanak a diákoknak.

Mészáros Beatrix, a Mészáros Csoport operatív vezetője beszédet mond a Mészáros Alapítvány V. konferenciájánForrás: MTI/Komka Péter

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a 2019-ben elindított Tanítsunk Magyarországért programot ismertette, amelyben egyetemista mentorok segítik a hátrányos helyzetű általános iskolásokat, és arra biztatta a konferencián jelenlévő ösztöndíjasokat, hogy csatlakozzanak a programhoz.

Számos kistelepülésen élő gyerek vagy nem tanul tovább, vagy lemorzsolódik, és ebben közrejátszik, hogy traumát jelent a közösségváltás, és az is, hogy része lesz az életüknek a rendszeres utazás. A szülők általában nem tudnak ebben segíteni, a Tanítsunk Magyarországért program erre készíti fel a mentorokat - jelezte.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, a Tanítsunk Magyarországért program alapítója beszédet mond a konferenciánForrás: MTI/Komka Péter

Az államtitkár közölte: a 2020/21-es tanév második félévében kilenc egyetem csatlakozott a programhoz, 549 mentor volt és 2326 mentorált. A következő tanév első félévére várt létszámok: 13 egyetem, 1365 mentor és 5460 mentorált. 

Molnárné Barna Katalin, a Pannon Egyetem oktatási rektorhelyettese, Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, Fedeles Tamás, a Pécsi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese, Mészáros Beatrix, a Mészáros Csoport operatív vezetője, Fülöp Tamás Ferenc, a Neumann János Egyetem rektora és Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora (b-j) együttműködési megállapodást ír alá a Mészáros Alapítvány V. konferenciáján, 2021. augusztus 27-énForrás: MTI/Komka Péter

Az Egerszalókon tartott kétnapos konferencián a Mészáros Alapítvány által támogatott hallgatók többek között média, bankszektor, egészségpolitika, turizmus, agrárium és környezetvédelem témájú előadásokon vehetnek részt.