Az olaj nemcsak világgazdasági, de geopolitikai szempontból is meghatározó tényezővé vált a világban az elmúlt hosszú évtizedekben, de egyre inkább úgy tűnik, kihívója akadt a fekete aranynak. A számítógépes chipek iránt ugyanis hatalmas a globális kereslet, részben épp a zöldenergia elterjedése miatt. Egyesek szerint pedig lehet, hogy a chip az új olaj.

Az elmúlt évtizedekben az amerikai palaolaj-forradalom komoly geopolitikai és világgazdasági változásokat hozott, köszönhetően az USA régóta dédelgetett álmának számító, és ezzel megvalósuló energiafüggetlenségének. A palaforradalom azonban mára véget ért, ráadásul az egész olajpiac egyre nehezebb helyzetben van, ahogy a világ folyamatosan tolódik el a zöldenergia felé. 

Az eltolódás viszont azt is jelenti, hogy felértékelődik a tiszta energiához köthető technológiák szerepe, melyek az energiahasznosításban éppúgy terjednek, mint például a közlekedésben vagy az agráriumban. 

Ezzel pedig együtt jár, hogy elképesztően nagy lett a kereslet a számítógépes chipek iránt. A félvezetők gyártása pedig nem is tudja tartani a lépést a kereslettel. Ráadásul olyan eszközökről van szó, amelyek ma már a hétköznapi élet legszélesebb skáláján is megtalálhatók, a gyerekjátékoktól a Teslákig. A kereslet és a kínálat közti szakadék növekedése pedig felvetette a kérdést, hogy a chip lesz-e az új olaj – írja az RT.com.

A chipgyártás akkora átalakulásokat hozhat a világban, mint egykoron az olajForrás: TSMC

A koronavírus-járvány emellett váratlanul még fokozta is a keresletet a különféle félvezetőkre. Nemcsak a zöldenergiára történő átállás gyorsult fel, hanem az elektronikai cikkek iránti fogyasztói kereslet is megugrott. Ehhez jött még, hogy a gyártási kapacitások akadoztak, vagyis még tovább nőtt a szakadék a kereslet és a kínálat között. 

Mindez pedig ismét átalakíthatja a geopolitikai viszonyokat, vagyis a 2020-as évek hasonlíthatnak az 1970-es évekhez, csak most nem az olaj, hanem a chip állhat a középpontban  – derül ki a Barron's elemzéséből. Vagyis ma a világ nem a közel-keleti olajra van súlyosan rászorulva, hanem az Észak-Ázsiában gyártott chipekre. A globális chipgyártás 80 százaléka ugyanis ebben a régióban koncentrálódik, ami súlyos kiszolgáltatottságot jelent a vásárlóknak.

Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok már elkezdett dolgozni azon, hogy felpörgesse a hazai gyártását, de az elemzők hangsúlyozzák, ez egy hosszú, éveken át tartó beruházási folyamat és sokmilliárd dollárnyi tőkét igényel. 

Bár a chiphiány várhatóan nem marad örökre a világgal, az elég biztosnak tűnik, hogy az irántuk mutatkozó globális kereslet még jó ideig nagyon erős lesz.  Ez pedig igen jelentős átalakulásokat hozhat a globális erőviszonyokban – ahogy egykor az olajpiac tette ugyanezt.