Fontos olajlétesítményeket is érint a természeti csapás

TOPSHOTS Horizontal STORM
Montegut fire chief Toby Henry walks back to his fire truck in the rain as firefighters cut through trees on the road in Bourg, Louisiana as Hurricane Ida passes on August 29, 2021. - Hurricane Ida struck the coast of Louisiana on August 29 as a powerful Category 4 storm, 16 years to the day after deadly Hurricane Katrina devastated the southern US city of New Orleans."Extremely dangerous Category 4 Hurricane Ida makes landfall near Port Fourchon, Louisiana," the National Hurricane Center wrote in an advisory. (Photo by Mark Felix / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Ida hurrikán vasárnap 4-es kategóriájú viharként ért partot a louisianai Port Fourchon közelében, és óránkénti 240 kilométeres széllel sújtott le a kritikus amerikai olajipari infrastruktúrára. A részletekről a gCaptain hajózási szakportál számolt be.
Vágólapra másolva!

A Louisiana Offshore Oil Port (LOOP), az Egyesült Államok legnagyobb magántulajdonban lévő nyersolajterminálja a vihar előtt szüneteltette a szállításokat, miután a meteorológiai szolgálat erőteljes becsapódásokra és lökéshullámokra figyelmeztetett a működési területen.

A LOOP tengeri terminálja Louisiana partjaitól mintegy 29 kilométerre, nyílt vizeken helyezkedik el, míg a szárazföldi bázisa Port Fourchon. Ez Lafourche Parish déli csücskében, a Mexikói-öbölben található.

Tavaly a Sally nevű trópusi vihar fenyegette az amerikai olajkitermelést a Mexikói-öbölben:

A louisianai kikötő az egyetlen olyan amerikai mélyvízi terminál, amely képes óriási tartályhajók kirakodására.

A Port Fourchon kikötő honlapja szerint az ország hazai kőolajának 10-15 százalékát, az ország külföldi kőolajimportjának 10-15 százalékát kezeli,

és az amerikai finomítói kapacitás mintegy feléhez is szorosan kötődik. A Mexikói-öböl mélytengeri olajtermelésének 90 százalékát szolgálja ki.

Toby Henry, Montegut tűzoltóparancsnoka menekül az Ida hurrikánban, miközben a tűzoltók fákat vágnak az úton a louisianai Bourgban Forrás: AFP/Mark Felix

Vasárnapig a mexikói-öbölbeli amerikai olajkitermelés több mint 95 százalékát felfüggesztették, ami a tengeri szabályozó hatóság szerint napi mintegy 1,74 millió hordónyi kitermelést jelent. Az öböl az ország olajtermelésének mintegy 17 százalékát adja.

Az Ida sokkal hamarabb erősödött, mint arra szakértők számítottak, evakuálásokhoz és üzletek bezárásához vezetett az öböl partvidékén.

John Bel Edwards, Louisiana kormányzója szombaton arra figyelmeztetett, hogy ez lehet az állam legsúlyosabb közvetlen csapása az 1850-es évek óta.

Az Ida névre keresztelt trópusi viharról tudósító forgatócsoport a Pontchartrain-tó partján New Orleansban 2021. augusztus 29-én Forrás: MTI/AP/Gerald Herbert

Több dél-louisianai kikötőt, köztük Houma és New Orleans kikötőjét vasárnap zárva tartották. Mississippiben Biloxi, Gulfport és Pascagoula kikötői, valamint az Öböl-közi parti vízi útvonal volt zárva.