Minden idők leggazdagabb bűnözői: a titokzatos orosz maffiózótól a kolumbiai narkoterroristáig

Drog, drogkartell
A handgun covered with gold and money sized to alleged financial agent of the drug "Cartel del Golfo", Manuel Alquisires Garcia, aka "El Meme" and also know as Agustin Sanchez Morua, are shown during his presentation to the press on September 12, 2011 in Mexico City. Garcia was arrested on September 10 in Tamaulipas during a military operation. AFP PHOTO/YURI CORTEZ / AFP PHOTO / YURI CORTEZ
Vágólapra másolva!
A bűnözésnek több olyan formája is létezik, amivel mesés vagyonokat lehet keresni. Persze hiába az évekig tartó luxusélet, a lebukást követő börtönévek már nem olyan kellemesek - bár nem mindegyikükre sújt le egyforma erővel a törvény szigora. Cikkünkben összegyűjtöttük minden idők leggazdagabb bűnözőit, akik között a latin-amerikai drogbárók mellett egy olyan maffiózó is szerepel, aki egy ideig Magyarországon élt. 
Vágólapra másolva!

Az üzletasszonyból lett bűnöző

Leona Mindy Roberts Helmsley amerikai üzletasszony - aki pályafutásának kezdetén több nevet is használt - ingatlanbrókerként indította a karrierjét, majd ingatlanvállalkozó férje egyik cégéhez csatlakozott. A Kékvillogó.hu által készített összeállításól kiderül, hogy Helmsley már ekkor is milliárdosnak számított, innen azonban nagyot zuhant, sikerült eljutnia odáig, hogy elítélt bűnöző legyen belőle.

Sikerei csúcsán egy szállodalánccal és több rendkívül értékes ingatlannal rendelkezett.

Mindvégig jellemző volt azonban rá az is, hogy nem szeretett adót fizetni.

Tökéletes jellemábrázolást ad róla egy korábbi idézete: "Nem fizetünk adót, csak a hétköznapi emberek fizetnek adót."

Leona Mindy Roberts Helmsley:

Embed from Getty Images

Adócsalás és gazdasági bűncselekmények miatt azonban utolérte a törvény szigora: először 16 évre ítélték el, ám ebből végül csupán 19 hónap börtön és 2 hónap háziőrizet lett.

Az üzletben mindig kérlelhetetlen és kollégáival rendkívül durván viselkedő üzletasszonyban valahol azért érző szív is lapult, hiszen több alkalommal is jelentős összegeket fordított jótékony célokra.

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadást követően például 5 millió dollárt ajánlott fel a mentés közben elhunyt New York-i tűzoltók és rendőrök családtagjai számára. Majd 2006-ban 25 millió dollárt adományozott egy New York-i kórház feljesztési alapjának létrehozására.

A 2007-ben elhunyt Helmsley vagyonát 8 milliárd dollárra becsülik.

A magyar állampolgársággal is rendelkező orosz maffiavezér

Szemjon Judkovics Mogiljevics, azaz Szeva bácsi a világ egyik leghírhedtebb és legtitokzatosabb bűnözője.

Az FBI jelentései szerint kiterjedt hálózata működik az Egyesült Államokban és Európában, amin keresztül többek között nukleáris anyagokkal, drágakövekkel, lopott műkincsekkel és kábítószerekkel is kereskedik.

Mogiljevics először az 1970-es években került összetűzésbe a törvénnyel illegális valutázás miatt. Először másfél, másodszor pedig négy év szabadságvesztés-büntetést kapott. Állítása szerint a büntetések teljesen jogtalanok voltak, ugyanis az első alkalommal barátnőjének akart venni ajándékba egy aranymedált, és ehhez kellett a pénz, másodszor pedig egy emigrálni vágyó barátjának próbált összegyűjteni 2500 dollárt.

Szemjon Judkovics Mogiljevics Forrás: Wikimedia Commons/FBI

Érdekesség, hogy Mogiljevics a 90-es évek elején Budapestre helyezte át a székhelyét (amiben saját elmondása szerint egy szerelem játszott közre), és magyar állampolgársággal is rendelkezik.

A "Szeva bácsi" becenevet viselő bűnözőt 2008-ban letartóztatták Moszkvában egy adócsalási ügy miatt, végül óvadék ellenében szabadon engedték. Mogiljevics jelenleg is szabadon él Moszkvában és minden idők harmadik leggazdagabb bűnözőjének tartják: becsült vagyona nagyjából 10 milliárd dollárt tesz ki.

Az "Egek ura" volt a mexikói drogbáró

Amado Carillo Fuentes a történelem második leggazdagabb drogbárója és a világ második leggazdagabb bűnözője is egyben. Rengeteg repülővel rendelkezett, ami miatt az „Egek urának" becézték.

Hatalmas vagyonát úgy szedte össze, hogy kokaint és más kábítószereket csempészett Kolumbiából Mexikóba, és végül az Egyesült Államokba.

Fuentes kezdetben a nagybátyja által vezetett Guadalajara-kartellben tevékenykedett, majd ő lett a Juárez-kartell feje.

Amado Carrillo Fuentes Forrás: AFP/Ho

A kilencvenes években több mint 700 repülővel csempészte a Kolumbiából származó kokaint Mexikóba és az Egyesült Államokba. Az egyik járat közvetlenül Manhattanbe vitt több tonna drogot, karrierje csúcsán négyszer annyi kokaint csempészett, mint bármelyik másik drogbáró.

Nettó vagyona a mexikói kartell tagjaként körülbelül 25 milliárd dollár volt.

Fuentes mindent megtett azért, hogy a lehető legjobban elrejtőzködjön a rendőrök elől, ezért zsírleszívást és plasztikai műtéteket és végeztetett magán. Végül ez lett a veszte, mert egyik műtétje közben komplikációk léptek fel: és vagy az orvosok adagolták túl az érzéstelenítőt, vagy a lélegeztetőgép romlott el, mindenesetre a drogbáró belehalt a műtétbe.

Minden idők leggazdagabb bűnözője

A világ leggazdagabb bűnözője természetesen Pablo Escobar kolumbiai drogbáró és narkoterrorista, aki a Medellín Kartell vezetőjeként elképesztő nagyságú forgalmat bonyolított le. 1989-ben a Forbes magazin szerint a világ 20. leggazdagabb embere volt.

Pablo Escobar Forrás: AFP/Files

Escobar a 70-es években került kapcsolatba a kokainnal és kegyetlensége miatt rendkívül gyorsan felverekedte magát a szervezett bűnözés ranglétráján.

1981-ben alapította meg a Medellín Kartellt, és egy saját magánhadsereget is létrehozott, az évtized végére pedig már egyeduralkodó volt a kokainkereskedelemben.

Az 1980-as években az Egyesült Államokban a kokainnal való üzletelések 80 százaléka - képletesen szólva - az ő kezei között ment keresztül.

Escobar megváltoztatta és megosztotta a kolumbiai államot, és tartósan kárt okozott az ország megítélésében, amelyet világszerte „Narkó-köztársaságként" bélyegeztek meg. Egyes országrészekben ő volt maga a "kormány", és bárkivel végzett, aki nem volt hajlandó együttműködni vele.

Escobar ugyanakkor szociálisan elkötelezett ember is volt: kórházakat finanszírozott, szociális lakásokat és iskolákat építtetett, ezért szülővárosában, Medellínben a szegényebb emberek szinte istenként tisztelték a nevét.

Ő finanszírozta annak a futballstadionnak a felépítését is, amely a Medellín külvárosának számító Envigadóban működő egyesület otthona lett - Escobar ebben a városárészben nőtt fel. Emellett szülővárosában iroda- és apartman-komplexumokat, diszkókat, valamint számtalan éttermet hozott létre, amelyek közül némelyik még ma is működik.

Escobar végül 1991-ben feladta magát és 5 évet kapott, de büntetését a saját magának épített luxusbörtönben kellett letöltenie. Majd megpróbálták átszállítani egy hagyományos börtönbe, de megszökött, és végül egy lövöldözés során rendőrök végeztek vele 1993-ban. Halálának évében a Forbes szerint 30 milliárd dolláros vagyontömeg felett rendelkezett, ami jelenáron körülbelül 64 milliárd dollárnak felelne meg.