Nyilvános a súlyos szabálytalanságokat elkövető webáruházak friss listája

Durva! Már a házhozszállítást is tiltják vasárnaponként webshop rendelés
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Nyilvános a súlyos szabálytalanságokat elkövető webáruházak listája, záporoznak a bírságok is. A legfrissebb adatok szerint 571 vállalkozás szerepel a valamilyen jogsértést elkövető webshopok adatbázisában, ami hasonló a korábbiakhoz. Jellemző módon egyébként a webáruházakból vásárlók sokszor nem olvassák el figyelmesen a vásárlási feltételeket. Az elállási jog pedig mindent visz a hibák sorában.
Vágólapra másolva!

Jelenleg 571 jogsértés található a súlyosan vétkező webáruházak listáján az Innovációs és Technológiai Minisztérium honlapján. A jogszabályok által meghatározott szabálysértéseket elkövető webshopok két évre bekerülnek ebbe a nyilvántartásba.

Az elkövetett és feltárt hiányosságok száma sokkal magasabb (szám szerint 984), mint az elmarasztalt webáruházaké, ugyanis előfordul, hogy egy ellenőrzés során ugyanannál a vállalkozásnál több mulasztást is megállapítanak.

Szabálytalanság esetén bírságot kapnak a webáruházak, a hibákat pedig ki kell javítaniuk. Ennek gyorsaságát illetően - az alábbi táblázat alapján - szembetűnő az elmaradás, hiszen a valamilyen szabálysértést elkövető 571 webáruházból csak 416 javította ki gyorsan a hibáját.

A táblázat jobb oldalán található oszlopok a 2020. november 19-ei, illetve az idén augusztus 30-ai adatokat mutatják: a megbírságolt webáruházak számát, alatta a mulasztások típusait, majd a bírságok számát, valamint azt, hogy hány cég javította ki a megállapított hiányosságokat.

Forrás: blokkk.com

A Blokkk.com megvizsgálta a megbírságolt webáruházakat, amelyek listája némileg gyarapodott az elmúlt időszakban. Megnézték azt is, hogy a top webáruházak között akad-e súlyosan vétkező. Megállapították, hogy az eMAG két, az Extreme Digital és a Media Markt 1-1 elbukott ellenőrzéssel található meg a sorban, de például az Alza vagy a Mall.hu már nem szerepel a listán.

Vannak ismételten vétkezők is, amelyek esetében 200 ezer forintnál indul a bírság.

A Blokkk.com arra a megállapításra jutott, hogy az egyik leggyakoribb hiba éppen az elállási joghoz kapcsolódik, de másfajta szabálytalanságból is akad bőven.

A fogyasztóvédelmi hatóság egyébként rendszeresen próbavásárlásokat is végez a webáruházaknál a szabálytalanságok elkerülése, illetve feltárása érdekében.