Az Ida hurrikán fenyegetése miatt a Mexikói-öböl amerikai olajkitermelő kapacitásának mintegy 95 százalékát leállították, elsősorban elővigyázatossági okokból. A lezárások a gázkitermelést és az olajfinomítást is jelentősen érintették.

Rendkívül komoly elővigyázatossági intézkedésekkel készült az amerikai olajszektor az Ida hurrikánra. A Mexikói-öbölben 288 olajkitermelő platformot evakuáltak, ami az összes emberi legénységgel rendelkező platform több mint fele.

Összességében több mint 1,74 millió hordónyi napi termelési kapacitást zártak le, ami az öböl teljes kapacitásának 95,65 százaléka – írja az Oilprice.com. Emellett a földgázkitermelésben napi 2,09 milliárd köbméter kapacitást állítottak le, ami a teljes régiós kapacitás 93,75 százaléka.

Az Európai Űrügynökség (ESA) által közreadott és a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) által készített kép az Ida névre keresztelt trópusi viharról augusztus 29-énForrás: MTI/EPA/EUROPEAN SPACE AGENCY/-

Ezzel együtt elővigyázatosságból számos finomító is bezárt. A Bloomberg jelentése alapján ez napi 2,11 millió hordós kapacitást érintett, ami az országos finomító kapacitás nagyjából 12 százaléka.

Az Ida a kilencedik névvel rendelkező vihar az idei hurrikánszezonban az Atlanti-óceánon. A Mexikói-öböl olaj- és gázkitermelői egyébként már egy júniusi vihar előtt is jelentő lezárásokat és evakuációt hajtottak végre.

Tavaly összesen 30, névvel ellátott vihar volt, amelyek közül több is alapvetően megrázta a tengeri olaj- és gázszektort. Egy esetben pedig a Mexikói-öböl teljes olaj- és gázkitermelő, valamint finomítói kapacitásának mintegy 90 százalékát le kellett állítani.