Munkaerőhiánnyal küzdenek az étteremtulajdonosok az USA-ban

pincér, jatt
Waiter setting table
Vágólapra másolva!
A 2020-as év után az Egyesült Államokban a legtöbb étteremtulajdonos számtalan nehézséggel küzd, hogy fenntartsa üzletét. A munkaerőhiány, a világjárvány okozta nehézségek, illetve a folyamatosan növekedő élelmiszer- és üzemanyagköltségek arra késztetik az üzemeltetőket, hogy olyan stratégiával álljanak elő, amivel át tudják vészelni a jelenleg fennálló nehéz időszakot. Így tett a világszerte ismert gyorsétteremlánc, a McDonald's számos étterme, amikor azzal az ötlettel állt elő, hogy fiatalkorúaknak meghirdetett állásajánlatokkal próbál harcolni az országos munkaerőhiány ellen.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Étteremszövetség előrejelzése szerint az étterem- és élelmiszeripari értékesítés idén közel 20 százalékkal, 789 milliárd dollárra fog ugrani, a tavaly elért 659 milliárd dollárról az Egyesült Államokban. Azonban ezek a statisztikák még mindig jelentősen elmaradnak a világjárvány előtti időszak 864 milliárd dolláros árbevételtől – derült ki a CNBC cikkéből.

Az egészségügyi válság első pár hónapjaiban az étteremtulajdonosoknak rengeteg nehézséggel kellett szembesülniük, hiszen ebben az időszakban sokan megpróbáltak otthon maradni és kerülni a tömegeket. Később a megnövekedett fogyasztói kereslet, a vakcinák megjelenése és az ösztönző bérezések jelentősen csökkenteni tudták az étkezdék veszteségeit.

Ennek ellenére az étteremtulajdonosok legnagyobb kihívását jelenleg a munkaerőhiány jelenti. Mindemellett a folyamatosan emelkedő élelmiszer-és üzemanyagköltségek is korlátozzák az üzletből bejövő nyereséget.

Illusztráció Forrás: AFP/PhotoAlto/Eric Audras

Az üzemeltetők 75 százaléka a munkavállalók toborzását és megtartását tartja a legnagyobb üzleti kihívásnak jelenleg.

Erre 20 éve nem volt példa az Egyesült Államokban. Több mint fél évvel ezelőtt a megkérdezettek közül csak 8 százalék vélekedett így.

Mindemellett a delta vírusmutáns terjedése is jelentősen megnehezíti az étteremtulajdonosok dolgát, mivel az újabb változat ismét csökkentheti a vendégek és az elérhető munkavállalók számát az országban. Az Országos Étteremszövetség ezer felnőtt körében végzett felmérése szerint tízből hat azt állítja, hogy a delta variáns miatt teljesen megváltoztatta éttermi szokásait. A megkérdezettek között minden ötödik válaszadó inkább a szabadban étkezik, 37 százalékuk házhozszállítást kér, illetve 19 százalékuk teljesen felhagyott az éttermek látogatásával.

Az Insider arról számolt be egyik cikkében, hogy több McDonald's gyorsétterem 14-15 éves diákoknak meghirdetett állásajánlatokkal próbál meg harcolni a munkaerőhiány ellen. A kiskorúakra vonatkozó munkajog államonként eltérő, ugyanakkora a Munkaügyi Minisztérium 14 éves alsó korhatárt határozott meg a nem mezőgazdasági munkakörök végzéséhez. Így a 14 évnél idősebbek már dolgozhatnak éttermekben a törvény által előírt óraszámban. Egy, az Insider által megkérdezett szakértő szerint a fiatalabb munkavállalók felvétele okos stratégia lehet egy különösen nehéz időszak átvészelésére.