Ismét készülhetnek fotók a piramisoknál, elkezdtek visszatérni a turisták Egyiptomba

Egypt cairo giza unesco sphinx chephren cheops pyramids Age Cairo Civilization cultural building Day Egypt Egyptian Antiquity Gizeh Group Heritage limestone Lower Egypt mass tourism Nile Basin North Africa Outdoors pharaoh pyramid Ruin sculpted Tourism ty
Egypt, Cairo, Giza, listed as World Heritage by UNESCO, the Sphinx, Chephren and Cheops pyramids (Photo by DOZIER Marc / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
Vágólapra másolva!
Mintegy 18 hónapnyi utazási korlátozás után a turisták elkezdtek visszatérni Egyiptomba, vagyis ismét készülhetnek fotók a piramisoknál. A lazítás pedig Egyiptom számára is komoly megkönnyebbülést jelenthet, mivel a turizmus adja az ország GDP-jének majdnem 10 százalékát.
Vágólapra másolva!

Másfél év után enyhültek az utazási korlátozások Egyiptomban, aminek hatására a turisták is elkezdtek visszatérni az országba. Ez pedig Egyiptom gazdasága szempontjából is jó hír, mivel a turizmus adja az ország GDP-jének 9 százalékát – írja az Africanews.

A turisztikai minisztérium közlése szerint 2020-ban a szokásos turistaszámnak csupán kevesebb mint a negyedét mérték,

ami 55 százalékos csökkenést jelentett a szektor hozzájárulásában a GDP egészéhez. Az idei év elejétől azonban már az egyiptomi kormány is bizakodóan kezdett tekinteni a jövőbe.

Hosszú idő után újra ütemesen nő az Egyiptomba utazó turisták száma Forrás: Hemis via AFP/DOZIER Marc / hemis.fr/Dozier Marc / Hemis.Fr

Miközben korábban a kormány kiemelt prioritásként kezelte a legforgalmasabb turistahelyeken dolgozók beoltását a koronavírus ellen, jelenleg már csak igen enyhe szabályok vannak érvényben a beutazók számára. Július óta egy negatív PCR teszt is elég a turistáknak.

A kormány növekvő optimizmusa egyáltalán nem alaptalan. A turisztikai minisztérium jelzése szerint 2021 eleje óta havi mintegy 300 000 turista érkezett Egyiptomba.

Áprilisra pedig ez a szám felment havi félmillióra, ami a járvány előtti átlagos turistaszám nagyjából 50 százalékát jelenti.

Emellett az orosz turisták visszatérése is kiemelt szempont Egyiptom számára. Moszkva ugyanis augusztus elején újra engedélyezte a vörös-tengeri üdülőhelyekre induló repülőjáratokat, majdnem hatévnyi korlátozás után.