A Xiaomi kínai okostelefon-gyártó hivatalosan is elindította az elektromos autókkal foglalkozó üzletágát. Ezzel pedig a technológiai óriás jelentős fejlesztések előtt nyitja meg az utat.

Hivatalosan is bejegyezte az elektromos autókkal foglalkozó üzletágát a kínai Xiaomi. Az okostelefon-gyártó óriás új leányvállalatának neve Xiaomi EV Inc. lett, és 10 milliárd jüanos (1,55 milliárd dollár) kezdőtőkével indul – írja a CNBC.

A pekingi székhelyű vállalat még márciusban jelentette be, hogy tervezi elindítani az elektromos autókkal foglalkozó ágazatát, és összesen 10 milliárd dollár körüli összeget tervez beruházni a területen a következő évtizedben.

A Xiaomi is belép az elektromos autók piacáraForrás: AFP/Imaginechina/Stringer

A Xiaomi EV-nek jelenleg 300 alkalmazottja van a cég hivatalos közlése szerint, a vezetője pedig a csoport alapítója és vezérigazgatója, Lei Jun.

A nagy kérdés persze most az, hogy a Xiaomi mikor mutatja be az első elektromos autóját, de a cég már augusztusban bejelentette, hogy felvásárolja a Deepmotion nevű önvezető technológiákkal foglalkozó társaságot, nagyjából 77,37 millió dollárért. A hivatalos közlés szerint az üzlet célja az, hogy a Xiaomi növelje az elektromos autó-üzletág technológiai versenyképességét.

A kínai cégóriásnak nem lesz könnyű dolga, ugyanis egy igencsak sűrű piacra kell belépnie. Kínában olyan jelentős vállalatok szálltak ringbe az elektromos autók piacán, mint a Nio vagy a Xpeng, de jelen van a Tesla, valamint a Warren Buffett amerikai befektetési guru által is támogatott BYD.