Felháborodott klímaaktivisták rohamozták meg a világ egyik legnagyobb bankházát

Extinction Rebellion, tüntetés, London
Climate activists from the Extinction Rebellion group cross the Millennium bridge in central London on September 2, 2021 during the group's 'Impossible Rebellion' series of actions. - Climate change demonstrators from environmental activist group Extinction Rebellion continued with their latest round of protests in central London, promising two weeks of disruption. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Extinction Rebellion aktivistái szerdán megrongálták a JPMorgan londoni központját. A felháborodott tüntetők szerint a bank még mindig dollármilliárdokat fektet a fosszilis tüzelőanyagok finanszírozásába.
Vágólapra másolva!

A tiltakozás része volt az Extinction Rebellion, fosszilis tüzelőanyagok használatát támogató szervezetek elleni kampányának. Az aktivisták idén tavasszal már a Barclays és a HSBC londoni központjában is törtek ablakokat.

Az Extinction Rebellion csoport klímaaktivistái tüntetnek London központjában Forrás: AFP/Justin Tallis

A tüntetők vádjai azonban nem teljesen alaptalanok, hiszen a 2021-es fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos pénzügyi jelentés, a „Banking on Climate Chaos" szerint a JPMorgan a fosszilis tüzelőanyagok legnagyobb finanszírozójaként szerepelt 2016 és 2020 között. 2016 óta a világ 60 legnagyobb bankja 3,8 billió dollárt (kb. 1120 billió forint) öntött fosszilis tüzelőanyagokba, annak ellenére, hogy többen is elkötelezték magukat a 2015-ös éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás mellett.

A JPMorgan amerikai bankóriás Canary Wharf-i irodája az angol fővárosban Forrás: AFP/Carl Court

A dokumentum szerint a pénzintézetek 2020-ban valójában többet fektettek a fosszilis tüzelőanyagokba, mint 2016-ban.

A JPMorgan pedig az első helyen volt a bankok azon listájának élén, amely a legmagasabb - 2016 óta 317 milliárd dolláros (kb. 93 100 milliárd forint) - finanszírozást nyújtotta a fosszilis tüzelőanyag-szektornak.

Az Extinction Rebellion csoport klímaaktivistái Londonban Forrás: AFP/Justin Tallis

A tüntetők gondoskodtak arról, hogy az épületben vagy annak közelében senkit se veszélyeztessenek, és az üvegek betörése után megvárták a rendőrök kiérkezését a helyszínre.