Az utazás iránti vágyat sokszor az motiválja, hogy elszakadhassunk a mindennapi élet monotóniájától, megtörhessük napi szokásainkat, továbbá, hogy valami újat vigyünk az életünkbe. A legismertebb iparágak, amelyek ezt a késztetést azonos módon, ámde különböző eszközökkel elégíthetik ki, minden bizonnyal a film és a turizmus. Mindkettő alapvetően olyan szektor, amely lehetőséget kínál arra, hogy a szórakozás és az élvezet révén újdonságokat éljünk át vagy tapasztaljunk meg, lássunk és tanuljunk. Ugyanakkor bizonyos filmek esetében megfigyelték, hogy jelentős mértékben befolyásolták a turisztikai trendeket. Forgatási helyszíneik "véletlenül" drasztikusan megnövelték a célirányosan oda érkező turisták számát. Ez a jelenség filmturizmus néven vált ismertté. Nemzetközi példákra fókuszáló kitekintésünkben bemutatjuk, milyen jelentős hatással lehet egy-egy nagy kasszasikert hozó film a turizmusra, és így egy adott nemzet gazdaságára.

Ezért jelentős gazdaságilag a filmturizmus

Tény, hogy a filmturizmus egyre jelentősebb gazdasági tényezővé növi ki magát. A turizmus ezen fajtája többféleképpen is fellendítheti egy forgatási helyszín idegenforgalmi iparágát, és ezáltal a gazdaságát is: jelentősen növelheti annak kulturális jelentőségét, növelheti a vendéglátó város ismertségét, népszerűségét, megoldást jelenthet az adott helyszín szezonális turisztikai problémáira is (a filmes helyszínek egész évben, minden időjárási körülmény között is működőképes attrakciók lehetnek).

Bizonyos úti célok filmben való megjelenítése a turisták számának növekedését eredményezheti, és sikerrel járhat abban az esetben is, ha az adott városhoz kötődő hagyományos marketingtevékenységek kudarcot vallanak. 

Egyes felmérések szerint, egy népszerű film átlagosan 31 százalékkal növeli az adott helyszínre látogatók számát. 

Tekintsék meg filmturizmushoz köthető sikerdarabok forgatási helyszíneiről készült galériánkat:

A Ragyogás című film egyik jelenete - kattintson a képre a galériáért!Forrás: Photo12 via AFP/Archives du 7eme Art

A nyilvánosan elérhető adatok között azonban megdöbbentő számok is szerepelnek. Például egy népszerű film akár 25-300 százalékkal is növelheti a benne megjelenő helyszínekre irányuló idegenforgalmat.

Vannak olyan kutatások is, amelyek azt sugallják, hogy a filmek tulajdonképpen nagyszerű eszközök arra, hogy egy ország gazdaságát lokálisan több évre felélénkítsék, mivel a turizmus három-négy évig képes nagyjából állandó szinten maradni egy-egy produkció hatására:

Íme néhány érdekesebb példa erre az állításra - néhányról később még bővebben lesz szó a cikkben:

  • Harry Potter - a forgatási helyszínekre irányuló turizmus 50 százalékkal növekedett (egyes városokban/településeken akár 200 százalékkal is).
  • Jégvarázs – 37 százalékos emelkedés a norvég helyszínekre irányuló turizmusban.
  • A part – 22 százalékos növekedés a thaiföldi helyszínen.
  • A rettenthetetlen – 300 százalékos bővülés a skóciai Wallace-emlékművet megcélzó turizmusban.
  • Mission Impossible 2. – 200 százalékos növekedés a Sydney Nemzeti Parkban.
  • Trója – 73 százalékos turistaszám emelkedés a törökországi Çanakkale városában.

Számos Las Vegas-i kaszinó számolt be arról a számukra örvendetes fejleményről, hogy amikor a hozzájuk tartozó szállodákat filmes stábok számára bérbe adják, a népszerűbb filmek megjelenését követően jelentősen megugrik a szobáikra leadott foglalások száma. 

Ebben az összefüggésben teljes mértékben érthető, hogy miért éri meg a kormányoknak, önkormányzatoknak akár csekélyebb összeg fejében is bérbe adni egy-egy helyszínt a forgatócsoportoknak – hiszen ez a turizmus fellendítése mellett egyéb munkahelyeket is teremt.

Az utazók manapság egyre gyakrabban választják azokat az úti célokat, amelyek kedvenc tévéműsoraik és filmjeik helyszíneként is szolgálnak. A Tourism Competitive Intelligence (TCI) kutatóintézet szerint 2017-ben 80 millió nemzetközi turista mondta azt, hogy elsősorban azért választotta az adott helyszínt úti céljaként, mert látott egy ott forgatott filmet vagy tévéműsort.

Ám minderre léteznek ellenpéldák is, cikkünk néhány ilyennel folytatódik. Kérjük, lapozzon!