Kínai részvények? Keressünk biztonságos fedezéket!

kína tőzsde részvény
A board shows the stock movements inside the Shanghai Stock Exchange in the Lujiazui Financial district of Shanghai on September 22, 2015. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Az egyik legnagyobb amerikai befektetési banknak számító JPMorgan szerint mára túl kockázatosak lettek a kínai részvények. A bank inkább a kötvényeket ajánlja az ügyfeleinek, és azt javasolja, egyelőre húzódjanak fedezékbe.
Vágólapra másolva!

Ahogy a kínai szabályozó hatóságok intézkedései egyre forróbb hangulatot teremtenek a kínai részvénypiacon, az egyik legnagyobb amerikai befektetési banknak számító JPMorgan azt javasolja az ügyfeleinek, hogy inkább húzódjanak fedezékbe. Vagyis a bank szerint egyelőre érdemes tartózkodni a kínai részvényektől, és inkább kötvényekben érdemes gondolkodni – írja a CNBC.

A JPMorgan globális kutatási vezetője, Joyce Csang arra számít, hogy a kínai kormány aktívan és hullámokban módosítja a szabályozói környezetet az egyes iparágakban.

A szabályozási hullám mögött az úgynevezett „közös jólét" állami projektje áll, amely hivatalosan a fogyasztók és a társadalom jólétét kívánja növelni.

Ez eddig több iparágban is komoly szabályozói változásokat hozott, például jelentősen szigorították a gyerekek videójátékozására vonatkozó korlátokat. Csang szerint a folyamat akár 2035-ig is eltarthat, ami azt indokolja, hogy érdemes óvatosan viszonyulni a kínai részvényekhez.

Egyelőre túl kockázatosnak ítéli a kínai részvénypiacot a JPMorgan Forrás: Imaginechina/Chen kang - Imaginechina/Chen Kang

A pekingi szabályozási hullám egyébként olyan területeket érint, mint a technológiai szektor, az oktatás, a fuvarmegosztás, az e-kereskedelem, a játékipar, a szórakoztatóipar, a vállalatok kezdeti nyilvános részvénykibocsátásai (IPO), valamint az amerikai részvénypiacon jegyzett kínai vállalatok működése.

Mindazonáltal a JPMorgan szakértői a jelenlegi nehézségek ellenére is optimisták a kínai részvénypiaccal kapcsolatban.

Kiemelték, hosszabb távon az határozhatja meg a piaci mozgásokat, hogy a kínai vállalatok még mindig rendkívül alulértékeltek a nemzetközi befektetők szemében, a valódi értékeikhez képest.

Most tehát Csang úgy látja, hogy a kötvények kellően biztonságosak ahhoz, hogy fedezéket nyújtsanak a bizonytalanságok ellen, de a kínai részvények hosszú távon végül tartósan jó befektetésnek bizonyulhatnak. A kínai kötvénypiac pedig most azért is kínálhat jó vételi lehetőséget, mert a hozamai relatíve igen vonzók a nemzetközi környezetben – tette hozzá Csang.