A munkaerőpiaci igények változása indokolja a felnőttképzési támogatást

GYÖRGY László
Budapest, 2020. szeptember 10. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart az Irinyi Terv iparstratégiai támogatásai program 2020. évi eredményeiről a minisztériumban 2020 szeptember 10-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A technológiai fejlődés miatt gyorsan változó munkaerőpiaci igényekkel indokolta a felnőttképzési támogatás meghirdetését az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Vágólapra másolva!

György László közölte, hogy a támogatás október 1-jén kezdődő első szakaszának 15 milliárd forintos keretösszegét a pályázói igények alapján emelhetik, vagy szükség esetén korábban kezdik a második szakaszt.

Hangsúlyozta egyúttal, hogy

az állami hozzájárulás nem ingyenpénz, a jelentkező vállalkozásoknak legalább 1 évig tovább kell foglalkoztatniuk a képzésben résztvevő alkalmazottakat,

fizetésüket pedig a minimálbér emelésénél nagyobb mértékben kell bővíteni. Az államtitkár ismertette, hogy a szakképzési centrumok, felnőttképzők képzésekei mellett a vállalatok saját képzésein is támogatja a részvételt a kormány, de ellenőrzi, hogy az ott megszerezhető tudás valóban javítja-e munkavállalók képességeit.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Pályázati forrást az általános szakmai képességek javítása mellett kompetenciaképzésekre, az informatikai képességek fejlesztésére, és nyelvi képzésekre lehet igényelni.

György László júniusban jelentette be, hogy a kormány összesen 70 milliárd forintos keretösszeggel felnőttképzési támogatást hirdet meg.

A legnagyobb arányú, 70 százalékos hozzájárulást az 50 fősnél kisebb vállalkozások kaphatják, a nagyobb cégek 60 és 50 százalékos támogatási arányra jelentkezhetnek. A pályázat részletei a vali.hu vállakozói információs portálon olvashatók.