Több milliárd dolláros veszteség miatt vizsgálat indult az Allianznál Németországban

Allianz, biztosító, piacvezető biztosítási és pénzügyi szolgáltató csoport, székház, Németország
ALLIANZ SE company logo at the group headquarters, located in Koeniginstrasse in Muenchen Schwabing. Allianz logo, ALLIANZ SE lettering, balance sheet press conference on 28.02.2020. ? Sven Simon Fotoagentur GmbH & Co. Press Photo KG # Prinzess-Luise-Str. 41 # 45479 M uelheim / R uhr # Tel. 0208/9413250 # Fax. 0208/9413260 # GLS Bank # BLZ 430 609 67 # Kto. 4030 025 100 # IBAN DE75 4306 0967 4030 0251 00 # BIC GENODEM1GLS # www.svensimon.net. | usage worldwide (Photo by FrankHoermann/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A német felügyeleti szervek vizsgálatot indítottak az Allianz ellen. Az ország legnagyobb pénzügyi vállalata ugyanis tavaly két amerikai befektetési alapját is bezárta, amivel megkárosíthatta az ügyfeleit.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot indítottak a német felügyeleti szervek az ország legnagyobb pénzügyi vállalatának számító Allianz ellen. A jelenleg tényfeltáró szakaszban lévő vizsgálat azt igyekszik megállapítani, hogy a társaság megkárosította-e az ügyfeleit, amikor tavaly bezárta két amerikai befektetési alapját – írja a Reuters az ügyet ismerő források alapján.

A német biztosítótársaság ugyanis egyben a világ egyik legnagyobb vagyonkezelője is, összesen 2400 milliárd eurónyi kezelt vagyonnal.

A pénzügyi felügyeleti hatóság (BaFin) azt vizsgálja, hogy az alapkezelő üzletágon (Allianz Global Investors) kívül az Allianz vezetőségének milyen mértékben volt tudomása azokról az eseményekről, melyek az alapok bezárásához vezettek,

több milliárd dolláros veszteséget okozva.

A vizsgálat arra is vonatkozik, hogy egyes vezetők esetleg tevékenyen hozzájárultak-e a bezárásokhoz vezető eseményekhez.

Németországban is vizsgálat indult az Allianz ellen az amerikai befektetési alapok bezárása miatt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Simon

A vizsgálatok elsősorban a Structured Alpha Funds nevű amerikai alapokat érintik, amelyek nyugdíjalapként funkcionáltak az országban, például tanárok számára. Az alapokat emellett európai befektetők számára is forgalmazták. Ahogy azonban a koronavírus-járvány tavaly padlóra küldte a piacokat, az Allianz alapjai beszakadtak, egyes esetekben 80 százalékos értékvesztés mellett.

A rossz befektetési stratégiákból adódó veszteségek végül olyan mértéket öltöttek, hogy az Allianz két alapját is bezárta 2020 márciusában, melyek értéke 2019 végén még 2,3 milliárd dollár volt.

A befektetők most összesen 25 különböző perben támadják a német pénzintézetet, azt állítva, hogy a cég 6 milliárd dollárnyi kárt okozott nekik. Az Allianz ügyvédei azzal érvelnek, hogy a befektetők kellően tájékozottak voltak a körülményeket illetően, és tisztában voltak a kockázatokkal. A német vizsgálat ugyanakkor ezzel most fokozza a nyomást a vállalaton, amely ellen az amerikai Igazságügyi Minisztérium és az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet is vizsgálatot rendelt el.