Ausztrália második legnépesebb állama hamarosan kizárja a gazdaságból az oltatlanokat

pandemic TOPSHOTS Horizontal
Police speak to a woman enjoying the unusually warm spring weather at St Kilda Beach in Melbourne on September 2, 2021, as the city remains in lockdown as it battles the Delta variant of coronavirus. (Photo by William WEST / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Origo is beszámolt róla, hogy Ausztráliában várhatóan a következő hetekben tetőzhet a koronavírus-járvány harmadik hulláma. A járványügyi szempontból pedig az egyik legrosszabb helyzetben lévő ausztráliai államban, Victoriában jelenleg is drákói szigorúságú korlátozások vannak érvényben. Dan Andrews, az állam miniszterelnöke nemrég úgy nyilatkozott, hogy a lezárások feloldása után a jövőbeni korlátozások csak a vakcinázatlanokra vonatkoznak majd.
Vágólapra másolva!

Jelenleg a melbourne-i lakosoknak - akik az állam népességének túlnyomó részét teszik ki - 21:00 és 5:00 óra között tilos elhagyni otthonukat, kivéve ha dolgozni, élelmiszert vásárolni vagy Covid-19 oltást felvenni mennek.

A rendőrök figyelmeztetnek egy nőt a a melbourne-i St Kilda Beach-en 2021. szeptember 2-án, mivel a városban továbbra is kijárási korlátozások vannak érvényben a koronavírus delta-variánsa miatt Forrás: AFP/William West

A helyi kormány most a vakcinázottak fokozott szabadságairól tárgyal ennek keretében pedig a hétvégén Daniel Andrews miniszterelnök világos üzenetet küldött arról, hogyan nézne ki a gazdaság jövője az államban.

Andrews azt tervezi, hogy a Covid-19-et a beoltottak és a nem oltottak elkülönítésével fogja legyőzni, ezért a kormány jelenleg egy olyan kísérleti program kidolgozásán dolgozik, ahol

a legtöbb esemény, létesítmény és szolgáltatás csak azoknak áll majd nyitva, akik két adag koronavírustól védő vakcinát kaptak.

A miniszterelnök az egészségügyi rendszer védelme érdekében olyan gazdaságot akar teremteni, amely nem zárkózik be, ehelyett az oltatlan embereket zárja ki. Ugyanakkor azt egyelőre nem árulta el, hogy milyen szolgáltatásokból valamint helyszínekről tiltják ki majd a vakcinázatlan embereket.

Szövetségi szinten Scott Morrison miniszterelnök is támogatta az országon belüli "oltási útlevél" gondolatát, amely segítségével, az ausztráliai vállalkozásoknak "törvényesen" is joguk lenne megtagadni a védőoltással nem rendelkezőknek az általuk nyújtott szolgáltatások igénybevételét.

Míg a magánvállalkozások, mint például a Qantas, az SPC és a Xavier College az oltást már kötelezővé tették alkalmazottaik számára, Ausztráliában eddig viszonylag kevés cég korlátozta ügyfélkörét kizárólag a beoltottakra.

Oltásra buzdító plakátok Melbourne egyik utcáján Forrás: AFP/William West

Mindenesetre a következő hetekben már Viktória államban is kipróbálják az „oltási útlevél" rendszerét, amely a kocsmákba és éttermekbe való belépéshez szükséges oltási igazolást és QR-kódot tartalmazza majd. Tény viszont, hogy a miniszterelnök hétvégi beszéde és az általa felvázolt „vakcinagazdaság" nem aratott osztatlan sikert az interneten, és sok helyi felháborodását is kiváltotta.