Visszavonul az üzlettől a különc európai milliárdos, aki még mobiltelefont sem használ

Dirk Rossmann
11 March 2021, Lower Saxony, Burgwedel: Dirk Roßmann, founder and CEO of the drugstore chain Rossmann, stands in his study at the company's headquarters. Photo: Julian Stratenschulte/dpa (Photo by JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Szeptember 30-án fiának, Raoulnak adja át a Rossmann drogérialánc vezetését Dirk Roßmann német milliárdos, aki 1972 óta állt a családi cég élén. Közeli ismerői kicsit hóbortosnak, különcnek tartják az üzletembert, aki mind a mai napig nagyon jól megvan például mobiltelefon nélkül, ellenben rendkívüli módon kedveli az irodalmat, és egyik szenvedélye az írás, sőt, hamarosan Magyarországon is megjelenik az első kötete.
Vágólapra másolva!

A Rossmann drogérialánc tulajdonosa néhány héten belül fiának adja át kontinensünk egyik legnagyobb drogérialáncának vezetését. (Az üzletek nevét az eredeti családnevet kicsit módosítva Rossmannak írják).

Szeptember végén tehát hivatalosan is megtörténik a generációváltás, de Dirk Roßmann, akinek vagyonát a Forbes.com 3,8 milliárd dollárra becsüli, a tanácsadó testület tagja marad. Az üzletember szívélyes embernek tartja magát, azt is hozzáteszi azonban, hogy az üzleti életben nagyon szívós és kellemetlen versenytárs.

Szegénysorból küzdötte fel magát milliárdossá

Dirk Roßmann édesapja korán meghalt, és onnantól kezdve a család szerény anyagi körülmények között élt. Szegény, de talpraesett gyerek volt. Nem tanulhatott, de a könyveket mindig szerette, ez a mai napig semmit sem változott.

A családi vállalkozásban - egy patikában - kezdett el dolgozni, de 12 éves korától kezdve szűkebb lakókörnyezetében már saját maga is elkezdett különféle termékekkel üzletelni.

75 éves korában visszavonul a cég vezetésétől Dirk Roßmann, a Rossmann drogérialánc alapítója Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Julian Stratenschulte

25 éves volt, amikor önálló, önkiszolgáló drogériaüzletet nyitott.

Kirobbanó volt a fogadtatás, ugyanis az első napon, 1972 márciusában egy kis hannoveri utca olyan tömegjeleneteket élt át, amilyeneket ugyanabban az időben a budapesti üzletek, amikor banánszállítmány érkezett egy közértbe. Az üzletből hatalmas siker, az első boltból pedig egy egész hálózat lett néhány éven belül. Napjainkban pedig számos országban jelen van a Rossmann drogérialánc.

Dirk Roßmann ma egyike Németország leggazdagabb embereinek.

Az üzleti siker azonban nem akadályozza meg abban, hogy mobiltelefon – és ami talán még ennél is meglepőbb – saját e-mail-cím nélkül éljen.

- érvelt döntése mellett egy alkalommal.

A drogérialánc irányítása mellett más befektetésekbe is belevágott karrierje során. Szívéhez a legközelebb álló valószínűleg az a kisebbségi üzletrész, amelyet szülővárosának a Bundesligában szereplő focicsapatában, a Hannover 96-ban birtokol.

Dirk Roßmann az utóbbi időben már egyre kevesebbet foglalkozott az üzlettel, helyette inkább hobbijaiban éli ki magát. Egyik szenvedélye az írás: 2018-ban publikált önéletrajza után tavaly megjelent első thrillere, amely várhatóan novembertől magyar fordításban is hozzáférhetővé válik A polip kilencedik karja - Klímakatasztrófa vagy Világkormány címmel. Egyébként már dolgozik a második részen, amely német nyelvterületen még idén októberben a boltokba kerül, és A polip haragja címet viseli majd.

Megvan a rátermett utód a cég vezetésére

A Forbes.hu a Business Insider német nyelvű verziójának cikke alapján a Rossmann-cég élén végbemenő utódlás kapcsán kiemeli, hogy az üzletlánc alapítójának fia, a 36 éves Raoul Roßmann már eddig is 49 százalékos tulajdonrészt birtokolt a 100 százalékban a család tulajdonában lévő, a befektetési piacon érdekelt Rossmann Beteiligungs GmbH-ban, miután átvette édesanyja, Alice részesedését. A maradék 51 százalék édesapjáé és féltestvéréé, Danielé. Eközben a drogériahálózatot üzemeltető Dirk Rossmann GmbH 40 százalékos tulajdonrészét a hongkongi A.S. Watson birtokolja, és a fennmaradó 60 százaléknyi részesedés van jelenleg a család tulajdonában.

Roßmann szívélyes, de az üzletben rendkívül kemény embernek tartja magát Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Julian Stratenschulte

Emellett az utóbbi időben a nyilvánosság előtt is gyakrabban jelent meg, míg most 75 éves édesapja kicsit visszavonult a rivaldafényből. A Business Insider értékelése szerint

megfelelő és rátermett vezető lehet a második legnagyobb német drogérialánc élén, hiszen gyermekkorától belenőtt abba, hogy a vacsoraasztalnál is a családi vállalkozás ügyei kerülnek terítékre.

Raoul jó állapotban veszi át a céget, hiszen a Rossmann tavaly a koronavírus-járvány ellenére is növelni tudta árbevételét (3,5 százalékkal, 10,35 milliárd euróra); elsősorban abból profitáltak, hogy számos üzlettel ellentétben a drogériáknak nem kellett bezárniuk a korlátozó intézkedések idején sem, de a kereslethez igazított termékek (például Covid-gyorstesztek és maszkok) is sokat hoztak a konyhára.

Európában (Magyarországgal együtt) összesen 4200 üzletük van, és 56.000 embert foglalkoztatnak. A Rossmann 1993 óta van jelen Magyarországon, és honlapjának tanúsága szerint ma már több mint 200 üzletet működtet országszerte, közel 1700 alkalmazottal.