A kormány foglalkozott a hitelmoratórium kérdésével, és döntést hozott annak meghosszabbításáról – értesült a Világgazdaság.

Kormányzati körökből származó információk szerint a kormány döntött a hitelmoratórium feltételekkel történő meghosszabbításáról.

Képünk illusztrációFotó / Shutterstock

A rendszerben történő bennmaradást négy feltételhez kötik.

Továbbra is kérhetik a moratóriumban való megmaradást a nyugdíjasok, a gyermeket nevelők és azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a keresete, a bércsökkenés mértéke nem lesz meghatározva.

A vállalkozások esetében pedig azok kérhetik a hosszabbítást, akiknek az árbevétele 25 százalékkal esett az előző évhez képest.

Fontos változás a korábbiakhoz képest, hogy 

a moratóriumban maradás nem lesz automatikus, ezt az igényt jelezni kell a bankok felé. 

A moratóriumban való maradás igényét nemcsak személyesen, hanem online is be lehet jelenteni. A lap információi szerint a hosszabbítás jövő év júliusig lesz érvényben. 

A megfelelő jövedelemmel, törlesztési forrással bíró ügyfelek számára a moratóriumban való maradással elérhető előnyt hosszabb távon meghaladhatja annak kockázata, hogy feleslegesen nő meg a hitelük futamideje és a teljes visszafizetendő összeg – figyelmeztetett többször az elmúlt időszakban a Magyar Nemzeti Bank (MNB).