Ebben az országban a lakosok ötödének van bankszámlája, a mobilfizetés viszont népszerű

The Atlantic Ocean coasts of Ivory Coast await foreign tourists 2021,Abidjan,Atlantic Ocean,drone,Ivory Coast,tourism,tourists Horizontal
ABIDJAN, IVORY COAST - JULY 26: A drone photo shows people enjoying at a beach in Abidjan, Ivory Coast on July 26, 2021. Ivory Coast, waiting for foreign tourists, has a high tourism potential with its 515 km coastline to the Atlantic Ocean and local tourists show great interest to its beaches at the weekend. Mehmet Kaman / Anadolu Agency (Photo by Mehmet Kaman / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Manapság globális tendencia, hogy a készpénzhasználat egyre inkább háttérbe szorul, és ezt csak erősítette a Covid-19 járvány is, amely arra késztette az embereket, hogy biztonságosabb tranzakciós módszerként a digitális szolgáltatásokhoz forduljanak. Ezek közé tartoznak például az érintés nélküli bankkártyás fizetés, az internetes vásárlás vagy épp a mobilfizetés. Kevesen gondolnák azonban, hogy melyik az a kontinens, amelyik a modern üzleti technológiák egyik legnagyobb felhasználójának számít. Afrika, különösen a szubszaharai régiója, évek óta a mobilfizetés élvonalában van.
Vágólapra másolva!

A szubszaharai Afrikában és számos fejlődő országban a mobiltelefon az elsődleges, és sok esetben az internethez való hozzáférés egyetlen formája. A járványügyi korlátozások miatt, valamint a bankfiókok városon kívüli elégtelen infrastruktúrájának következményeként ezeken a helyeken a mobilpénz ráadásul sokkal könnyebben hozzáférhető, mint bármilyen más digitális pénzügyi szolgáltatás. Ennek eredményeként több piacon vált a mobilfizetés a pénzügyi tranzakciók szerves részévé, sőt, vezető módszerévé.

Egy fiú a telefonján keresztül vesz részt az online órákon az abidjani Port Bouet kerületben miután az Elefántcsontparti Nemzeti Oktatási Minisztérium tavaly, a járvány miatt elrendelte az ország iskoláinak bezárását és a távoktatást Forrás: AFP/Issouf Sanogo

Az elefántcsontpartiak idegenkednek a bankoktól

A helyi mobilfizetés elterjedéséhez az is hozzájárult, hogy még 2014-ben az elefántcsontparti kormány lehetővé tette, hogy a középiskolások elektronikus úton fizessenek tandíjukért. Az oktatási minisztérium statisztikái szerint ma az ország másfél millió középiskolás diákjának mintegy 94 százaléka már a "mobilos" pénzből fizeti a tandíjat. Úgy tűnik azonban, hogy az elefántcsontpartiak idegenkedése a hagyományos pénzintézetektől szintén lendületet ad a mobilbanki tevékenységnek.

Az ország 25 millió lakosának csak 19 százaléka rendelkezik bankszámlával, ennek ellenére a bankok nagyon nehezen tudnak új ügyfeleket szerezni, sőt, még a meglévők megtartása is komoly kihívást jelent számukra.

Serge Dan Kouadio helyi pénzügyi szakértő szerint a helyi kereskedelmi bankok nem tudják kielégíteni az ügyfeleik igényeit. Kevés a kirendeltség és a készpénzautomatáik sem érhetők el minden felhasználó számára. A lassú szolgáltatások, a hibás vagy üres ATM -ek, a bankkártya-kibocsátás késedelme és a hitel megszerzésének nehézségei - csak néhány oka annak, amiért a helyiek nincsenek elragadtatva a pénzintézetek kínálta folyószámláktól.

- vélekedik Dan Kouadio.

Egy nő értékesíti a kézműves termékeit egy piacon Abidjanban, amely a megközelítőleg 25 milliós lakosságú Elefántcsontpart legnagyobb városa. A korábbi főváros mára az ország üzleti és pénzügyi központjává vált. Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Mehmet Kaman

A bankok próbálnak felzárkózni

A kenyai MPesa 2007-es bevezetése óta a mobiltelefon-alapú pénzátutalási alkalmazásokat széles körben elfogadták Afrikában. A mobilpénz-szolgáltatások használata különösen azokat az embereket vonzza, akiknek pénzt kell küldeniük olyan távoli falvakba, ahol nincs bankfiók. Ráadásul egyes mobil pénzszolgáltatók még rövid lejáratú hitelkeretet is kínálnak a felhasználóknak, akik 30 napos fogyasztási kölcsönre jogosultak, legfeljebb 200 dolláros (60 ezer forint) összegig.

Abidjan városa Elefántcsontparton Forrás: Shutterstock

A pénzintézetek mindenesetre nem adják fel, és több kereskedelmi bank is utcai kampányt folytat annak érdekében, hogy új ügyfeleket csábítson magához, azonban a helyzet azt mutatja, hogy a kontinensen, és különösen Elefántcsontparton, egyelőre nem ők állnak nyerésre.