Magyarország és Szerbia is jelentősen profitál a kiváló együttműködésből

SZIJJÁRTÓ Péter; ORBÁN Viktor; MOMIROVIC, Tomislav; BRNABIC, Ana
Budapest, 2021. szeptember 8. Tomislav Momirovic szerb építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter (b) és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kezet fog, miután kormányközi megállapodást írt alá Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. szeptember 8-án. Mögöttük Ana Brnabic szerb (takarásban) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Történelmi léptékben mérve is kiváló a politikai együttműködés Magyarország és Szerbia között, ebből pedig mindkét ország jelentősen profitál gazdasági szempontból is - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az általa vezetett tárca közleménye szerint szerdán.
Vágólapra másolva!

A miniszter arról számolt be a Budapesten rendezett magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozót követően, hogy

2021 első felében 37 százalékkal nőtt a kétoldalú kereskedelmi forgalom,

ennek értéke az év végére meg fogja haladni a 3 milliárd eurót.

Tomislav Momirovic szerb építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter (b) és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kezet fog, miután kormányközi megállapodást írt alá Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. szeptember 8-án. Mögöttük Ana Brnabic szerb (takarásban) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A forgalom további növelése érdekében a magyar Eximbank 135 millió eurós hitelkeretet hozott létre a magyar és szerb vállalatok kereskedelmi együttműködésének támogatására - tette hozzá.
Mint mondta, a koronavírus-járvány gazdasági hatásaira adott válaszként a kormány finanszírozást biztosít magyar cégek külföldi beruházásaihoz, aminek kapcsán a legnagyobb érdeklődés Szerbia iránt mutatkozik. Tájékoztatása szerint

a kormány tizenhat magyar vállalat szerbiai beruházását finanszírozza,

így 20 milliárd forint támogatás nyomán jelenleg 40 milliárd forintnyi beruházás zajlik a szomszédos országban.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy folytatódik a vajdasági gazdaságfejlesztési program is, ahol eddig 14 ezer magyar kis- és közepes vállalkozás kapott támogatást mintegy 60 milliárd forint értékben, ezek nyomán 120 milliárd forint értékben zajlanak beruházások.

Megállapodás született szerdán a két ország közötti összeköttetések javításáról is, ennek keretében

a jövő év nyaráig beindítják a dunai gyorshajó-járatot Budapest és Belgrád között.

Emellett a miniszter elmondta, hogy már minden előkészítő munkát elvégeztek a Szeged és Szabadka közötti vasútvonal építésével összefüggésben, jövő év nyarától a vonalon "kényelmesen és gyorsan" lehet majd vonattal utazni.

Forrás: Origo

Végezetül közölte, hogy a két ország közötti bizalmi kapcsolat új szintjét mutatja a megegyezés, miszerint Szerbia és Magyarország beengedi egymás nagykövetségeire a másik fél diplomatáit azokon a helyeken, ahol annak nincs képviselete. Így magyar diplomaták dolgoznak már Szerbia zambiai nagykövetségén, s ezt Kongó fogja követni, a szerbek pedig Magyarország máltai és chilei képviseletére delegálják a diplomatáikat.