Kiszámolták, hogy melyik országban kerül a legtöbbe az ismert gyorsétteremláncnál étkezni

A jó hamburger ma már nem elázott, csalamádés zsemle!
Vágólapra másolva!
A McDonald's a legnagyobb gyorsétterem-lánc az egész világon. Az 1940-ben alapított cég a mai napig rendkívül népszerű, és híres arról, hogy az egyes országokban nagyon különböző termékeket is árul, alkalmazkodva a helyi sajátosságokhoz. Ez pedig az árakon is meglátszik. Noha nem könnyű a pontos összevetés, egy elemzéssel kiderítették, hogy melyik országban a legdrágább McDonald'sban enni.
Vágólapra másolva!

A McDonald's összesen több mint 38.000 éttermet üzemeltet a világon, az éves bevétele pedig 21 milliárd dollár, 178 milliárd dolláros piaci érték mellett. A márkát világszerte ismerik, és az étteremlánc híres arról, hogy a kínálata alkalmazkodik a helyi sajátosságokhoz.

Például Malajziában kapható a Bubur Ayam McD nevű csirkés zabkása, Chilében a McPollo Italiano, amely ropogós csirke avokádóval, míg Svájcban a Quinoa Curry Burger is az étlapon van.

Több mint egy tucat országban pedig sört is lehet kapni az éttermekben.

Noha a cég árai az évek során jelentősen emelkedtek, az USA-ban még mindig az egyik legolcsóbb étteremként tartják számon. Most azonban a 24/7 Wall St. és a Numbeo csapata megnézte, a világon hol a legdrágább McDonald'sban étkezni. Ehhez egy átlagos menüt vettek alapul, vagyis valamilyen főételnek megfelelő tételt, sült krumplit és üdítőt. Az adatokat az augusztus 9-i héten gyűjtötték össze, ami azért fontos, mert az árak akár hetente produkálhatnak elmozdulásokat a világban.

Svájcban a legdrágább egy átlagos menü a McDonald'sban Forrás: Shutterstock

Ami szintén fontos tényező, hogy országon belül is eltérő árak vannak. Erre az USA-t hozták fel példaként, ahol az átlagos menü ára 8 dollár (kb. 2400 forint) volt, de egyes városokban (mint Albuquerque és Phoenix), az átlagár lement egészen 6,75 dollárig.

S hogy végül melyik ország bizonyult a legdrágábbnak?

Az összesítés szerint Svájc. Az alpesi államban ugyanis egy átlagos McDonald's menü 16,42 amerikai dollárnak (kb. 5000 forint) megfelelő összegbe került.

A második helyre Izrael futott be 15,49 dollárral, míg a harmadik legdrágább országnak Izland számított 14,27 dollárral. A top 10-ben volt még (sorrendben): Norvégia, Dánia, Franciaország, Belgium, Írország, Hollandia, valamint Málta.

A vizsgált 75 ország közül a legolcsóbb Moldova lett, 5,14 dollárral (kb. 1550 forint), ami viszont talán meglepő, hogy az utolsó előtti helyre Hongkong futott be, ahol egy átlagos menü szintén 5,14 dollárba kerül. Magyarország a listán a 72. helyre került, 5,35 dolláros (kb. 1600 forint) átlagárral.