A táliboknak gyakorlatilag semmi esélyük nincs arra, hogy hozzáférjenek az afgán jegybank tartalékaihoz, melyek összesen közel 10 milliárd dollárnyi értéket tesznek ki. Ennek a vagyonnak ugyanis a jelentős részét az USA-ban tárolják, és ezeket a számlákat akár évtizedekre is befagyaszthatják az amerikai hatóságok.

Szinte biztos, hogy a tálibok nem fognak hozzáférni az afgán jegybank 9,5 milliárd dolláros tartalékához. Ennek a vagyonnak ugyanis szinte a teljes egészét nemzetközi, elsősorban amerikai számlákon tárolják, melyeket évtizedekre befagyaszthatnak az USA-ban – mondta egy jogi és pénzügyi szakértő a Business Insidernek

A helyzet az, hogy se jogilag, se praktikusan nincs reális esély arra, hogy a tálibok hozzáférjenek ezekhez az eszközökhöz – hangsúlyozta Robert Hockett, a Cornell University professzora. Mivel ugyanis az Egyesült Államok nem ismeri el a tálib vezetést legitim kormányként, így gyakorlatilag kizárt, hogy az amerikai hatóságok hozzáférést biztosítsanak számukra az amerikai számlákon tárolt tartalékokhoz – emelte ki a szakember.

A tálibok nem fognak hozzáférni a külföldön tárolt afgán devizatartalékokhozForrás: AFP/Javed Tanveer

Az USA-nak pedig megvan a jogi lehetősége arra, hogy teljesen befagyassza ezeket az eszközöket, amennyiben egy legitim kormány helyét egy nem legitim vezetés veszi át – tette hozzá Hockett. Ezt pedig az USA meg is tette, miután a múlt hónapban a tálib szélsőségesek átvették az irányítást Afganisztánban. Az afgán jegybank tartalékainak jelentős része egyébként a New York-i Federal Reserve számláján van. 

Az afgán jegybank korábbi kormányzója, Ajmal Ahmady pedig azt nyilatkozta, hogy a tartalékokból nagyjából 7 milliárd dollár van a New York-i Fednél, míg 1,3 milliárd dollárt nemzetközi számlákon tárolnak.  Hockett pedig úgy látja, valószínűleg az USA-n kívül tárolt tartalékokat is „minden gond nélkül" be fogják fagyasztani az adott országok.

Arról pedig az Origo is beszámolt korábban, hogy a tálibok emellett ugyanígy nem férhetnek hozzá a szintén a New York-i Fednél tárolt, 22 tonnányi aranyrúdhoz sem, melynek becsült értéke 1,25 milliárd dollár.  Továbbá a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is beszüntette az Afganisztánba irányuló hitelek folyósítását, aminek következtében az ország elesett attól a 370 millió dolláros hiteltől, amely a korábbi afgán vezetéssel kötött megállapodás szerint augusztus 23-án érkezett volna meg az országba.