Átadták az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit a Gazdaság Ünnepén, az Országház Felsőházi termében szeptember 9-én. Idén a védjegyhasználatot és a kitüntetést 38 pályázó 41 pályázata érdemelte ki, a gazdaság szinte teljes palettáját felölelő 41 főcsoport több mint 100 témakörében meghirdetett nívós megmérettetésen. A legkiemelkedőbb pályázatok közül 12-en, munkájuk külön elismeréseként értékes különdíjakban is részesültek. Az ünnepségen beszédet mondott és a kitüntetéseket átadta: Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, és Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese. A Pályázat Kiírói Tanácsa a vírushelyzet okozta nehéz időszakban különösen fontosnak tartotta, hogy saját eszközrendszerével, a kitüntető címek elnyerésének lehetőségével segítséget nyújtson a gazdasági és a kulturális élet szereplőinek itthon és a Kárpát-régió egész területén. Az idei díjazottak között – hasonlóan az előző évekhez – többségében kis-és középvállalkozás található, de örömteli változás, hogy egyre több mikró vállalkozás bizonyítani kíván világszínvonalú produktumával a legkiválóbb termékek és szolgáltatások versenyén.

Az ünnepségen Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, az Érték és Minőség Nagydíj pályázat fővédnöke köszöntőjében hangsúlyozta, a magyar vállalkozások sikeresen alkalmazkodtak a koronavírus-járvány miatt megváltozott körülményekhez, és hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar gazdaság újraindulása gyors és dinamikus volt.

Latorcai János kijelentette, az Érték és Minőség Nagydíj pályázat valódi értékmérő a szigorú elbírálási rendszerének köszönhetően, a díjazottak hozzájárulnak a magyar gazdaság sikeréhez, másokat értékteremtésre késztetnek.Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára az ünnepségen rámutatott arra, hogy a magyar agrárium bebizonyította, krízishelyzetben is képes folyamatosan termelni, az ország ellátását biztosítani. Az agrártárca államtitkára hangsúlyozta, a kormány az elkövetkező években soha nem látott mértékű forrást biztosít vidékfejlesztésre, amelynek célja a vidéken élők helyzetének javítása, a helyben maradás elősegítése. 

Az Érték és Minőség Nagydíj pályázat kitüntetéseiFotó: Csudai Sándor - Origo

Kiss Károlyné Ildikó, az Érték és Minőség Nagydíj pályázati rendszer alapítója elmondta: az idén 30 százalékkal nőtt a díjazottak száma, pályázatot az ország egész területéről és Erdélyből adtak be. Az idei díjazottak többsége kis- és középvállalkozás, de mikrovállalkozások is bizonyították, hogy képesek világszínvonalú termékek előállítására, szolgáltatásra - tette hozzá.

Az idén az Érték és Minőség Nagydíj pályázatot - a DIAMOND Szervezőiroda Bt., az ExVA Vizsgáló és Tanúsító Kft., a Hajnal Húskombinát Kft., a LEGRAND Magyarország Villamos Rendszerek Zrt., a SZÁM-PONT Számítástechnikai és Oktató Központ Kft. írta ki 41 főcsoport több mint 100 témakörében - közölték a szervezők.

Érték és Minőség Nagydíj pályázat díjátadásFotó: Csudai Sándor - Origo

A közlemény szerint a pályázati rendszer ráirányítja a figyelmet a pályázaton megfelelő áruk és szolgáltatások magas minőségi színvonalára, és elősegíti a nemzetközi piacon versenyképes, kiemelkedő minőségű, magas hozzáadott szellemi értéket képviselő áruk előállítását. A pályázati rendszer kiemelt támogatója a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága, szakmai partnere a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Az Érték és Minőség Nagydíj 2021-es parlamenti díjátadójaFotó: Csudai Sándor - Origo

A nagydíjak mellett nívódíjakat és különdíjakat is átadtak.

  • Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Vállalkozási Nívódíjat a Panyolai Szilvórium Zrt. érdemelte ki.
  • Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Innovációért Nívódíjat a Natics Laboratories Kft. kapta a NATICS LA NUIT 0.05 százalék Retinal +C-vitamin szérum kifejlesztéséért.
  • Az Érték és Minőség Energiahatékonyságért és Környezetvédelemért Nívódíjat az Edelholz Faipari Kft. és a Szalai Fafeldolgozó és Kereskedelmi Kft. közösen benyújtott, Tömör tölgy feldolgozott faipari termékek megnevezésű pályázatért kapta.
  • Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Digitalizációért Nívódíjat a NASTE BAU Kft. érdemelte ki a Tájépítés a parképítés önjáró kertészeti robotokkal a humánerőforrás kiegészítése és pótlása érdekében című pályázatáért.
  • Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Év Felfedezettje különdíjat a Testnevelési Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ Analitikai Laboratóriuma érdemelte ki.
  • Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Lokálpatrióta Különdíjat a Bükki Gyógynövény Kft. és az erdélyi Pityóka Gyár SRL. kapta.
  • Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kárpát Hazáért Nívódíjat Bartha Márton, az erdélyi mezőpaniti Therézia Prodcom Kft. alapító vezérigazgatója vehette át.
  • Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kommunikációért Nívódíjat a TV2 Hírigazgatóság műsorainak szerkesztőségei, a Kossuth Rádió aktuális műsorainak szerkesztősége, az ORIGO gazdasági szerkesztősége és a METROPOL szerkesztősége érdemelte ki.