A világ egyik legnagyobb gyémántkitermelőjének számító De Beers a legutóbbi aukcióján több mint félmilliárd dollár értékben adott el nyers gyémántokat. Ez a legerősebb szám volt február óta, ami arra utal, hogy a gyémántpiac egyre stabilabb lábakon áll a korábbi nehézségeket követően.

A gyémántok értéke alapján a világ legnagyobb kitermelőjének számító De Beers bejelentette, hogy a legutóbbi aukcióján nagyjából 515 millió dollár értékben adott el nyers gyémántokat. Ez pedig a legmagasabb szám volt február óta, de az év ezen szakaszában 2016 óta nem adott el ilyen összegben gyémántot a vállalat – írja a Mining.com.

Az Anglo American alá tartozó De Beers egy évben tízszer hirdet aukciót, ahova mintegy 80 vásárlót hívnak meg. A vállalat közölte, hogy az eladási számok megfelelnek az előzetesen vártnak. A cég vezérigazgatója, Bruce Cleaver kiemelte, a kedvező értékesítés arra utal, hogy egyre nagyobb a kereslet a csiszolt gyémántok iránt a vállalat olyan kulcsfontosságú piacain, mint az Egyesült Államok vagy Kína.

Egyre nagyobb a gyémántok iránti keresletFotó: Shutterstock

A gyémántok egyébként a koronavírus-járvány miatti lezárások idején is relatíve erősen teljesítettek a luxuscikkek piacán, mivel számos rivális termékhez erősen korlátozott volt a vásárlói hozzáférés. Ezt bizonyította, hogy tavaly az év végi ünnepi eladások, majd a kínai újév is kedvező értékesítéseket hozott – a lendület pedig azóta is kitart.

Mindez pedig lehetővé tette a De Beers számára, hogy az elmúlt hónapokban árat is emeljen, miután tavaly erre nem volt lehetősége. Mindeközben a kitermelt gyémántmennyiség alapján globális éllovasnak számító orosz Alrosa is árakat emelt, amivel a cégek kiváltották egyes iparági szereplők tiltakozását. Többen ugyanis úgy érveltek, hogy a vállalatok túl messzire mentek az áremelésekkel, különösen mivel a csiszolt gyémántok árainak változása elmaradt a nyers gyémántok drágulásától. Mindenesetre az egyre világosabban látszik, hogy a gyémánt újra fényesen csillog a világpiacon.