Rettenetes dolog készülődhet a titokzatos Bermudáknál

nasa, Larry hurrikán, hurrikán, Larry, Nemzetközi Űrállomás, időjárás
Vágólapra másolva!
Az Atlanti-óceán fölött alakult ki és vált egyre durvább viharrá a Larry hurrikán, amely jelenleg már hármas erősségű, és várhatóan a Bermuda közelében halad majd el, azután Kanada felé vonul, később pedig extratrópusi ciklonként akár Nyugat-Európát is elérheti. A részletekkel az AccuWeather jelentkezett.
Vágólapra másolva!

A Larry névre keresztelt ciklon hétfőn alakult ki az Atlanti-óceán felett, nagyon hamar átcsapott 120 kilométer/óra feletti széllökésekké, miközben kiadós esőzésekkel is párosult.

A vízre zúduló levegő merülő hatása nagy hullámokat hozott létre, amelyek a középpontból kifelé terjedtek.

"A vihar által gerjesztett hullámok már elérték a Karib-szigetek északkeleti és a Bermudák délkeleti partvonalát, és az előrejelzések szerint ezen a héten északnyugat felé vonulnak tovább" - mondta Tyler Roys, az AccuWeather vezető meteorológusa.

Ahogy ezek a hullámok elérik a part menti vizeket, nagy hullámok, úgynevezett hullámtörők alakulnak ki.

A Larry hurrikán műholdas felvételen Forrás: Megan McArthur/NASA/Twitter

A partokat érő nagy és erős hullámok hatására a víz keskeny csatornákban, úgynevezett szakadó áramlatokban fog visszatérni a tengerbe.

Ezek az áramlatok különösen veszélyesek lehetnek a fürdőzőkre, akiket elkaphat a vízáramlás.

A megnövekedett hullámtevékenység elégséges lehet ahhoz, hogy dagály idején túlmosáshoz és part menti áradásokhoz vezessen.

Mivel a munka ünnepének hétvégéje után a legtöbb strandon egyre kevesebb vízi mentő van, a Larry hurrikánnal a tengeren a fürdőzők számára megnő a veszélyeztetettségi szint.

Mivel Bermudán a legtöbb épület jól megépített, ilyen körülmények között minimális kár várható, de szórványos áramkimaradások előfordulhatnak.

Ami a csapadékos időjárást illeti, általában minden nem özönvízszerű esőt üdvözölnek, ami segítheti a szigetek vízellátását. Az azonban előfordulhat, hogy az észak-amerikai kontinens keleti partjára már felerősödve ér oda, és a közelmúlt pusztításai után az ott élőknek akár 12-13 méteres hullámmagasságokkal is szembe kell nézniük. Emlékezetes: a közelmúltban az Ida hurrikán egyes becslések szerint rekordnagyságú, akár 30 milliárd dolláros kárt is okozhatott, különösen pedig az olajinfrastruktúrák tette próbára.

Az előrejelzések szerint általában 1 és helyenként 2 hüvelyk (25-50 milliméter) eső várható. Ha a Larry nyugatabbra vonul, akkor lehet, hogy a csapadékmennyiség már meghaladja a 2 hüvelyket is.

Az AccuWeather meteorológusai arra figyelmeztetnek, hogy ha Larry pályája nyugatabbra tolódik, akkor a Bermudákon és a szigetektől nyugatra fekvő vizek mentén súlyosabb károkra is számítani lehet.

A Bermuda után a következő szárazföldi terület, amelyre Larry jelentős hatást gyakorolhat: Kanada.
"Bár a Larry lassan talán átváltozik trópusi zivatarrá, várhatóan még mindig egy 1-es kategóriájú hurrikánnak megfelelő szélerősségű marad" - mondta Roys.

Kanadának nem idegenek a trópusi rendszerek hatásai. Bár a hideg vizek némi védelmet nyújtanak a hurrikánok teljes dühe ellen, számos olyan hurrikánnal volt már tapasztalata, amely a trópusi esőzésből átmenetileg csapadékviharrá váltva érte el a partot a régióban. Ezek közül sokan a hivatalos leminősítés ellenére hatalmas esőzéseket és áradásokat, valamint károkat okozó szeleket hoztak.

Péntekről szombatra virradó éjjel Új-Fundland partjaihoz érhet a Larry, ahol szintén viharos széllökéseket, valamint heves esőzéseket okozhat. A trópusi ciklon hatására vihardagály is kialakulhat ezeken a partvidékeken.