Lengyelországban új időszámítás kezdődhet a bevásárlóközpontoknál

Varsó, Atrium Reduta, bevásárlóközpont
Vágólapra másolva!
Varsóban a szocialista rendszer összeomlását követően, a kilencvenes években épült három hatalmas bevásárlóközpont megérett a lebontásra - így döntött a létesítményeket üzemeltető cég. A helyükön multifunkcionális lakó- és kereskedelmi épületek jönnek létre.
Vágólapra másolva!

A Notesfrompoland.com cikke szerint a varsóiak a három, mára jócskán elöregedett plázát már a "múlt relikviáinak" tartják. Az Atrium Reduta, az Atrium Targówek és a King Cross bevásárlóközpontok helyén a tulajdonos Atrium nevű cég

az eddigi monofunkcionális, azaz kizárólag kereskedelmi feladatokat ellátó ingatlanok helyén modern, multifunkcionális épületeket kíván felhúzni, amelyek alsó szintjein kiskereskedelmi és szolgáltató egységek, a felsőbb emeleteken pedig lakások kapnak helyet.

Emellett szállodákat és irodaépületeket is terveznek. Az erre vonatkozó elképzeléseket a vállalat és a városháza nyílt tanácskozáson egyeztette.

Az Atrium Reduta bevásárlóközpont Varsóban Forrás: Adrian Grycuk Own work - commons.wikimedia.org

A három bevásárlóközpont meglehetősen leromlott állapotban van, emellett Marlena Happach, a varsói várostervezési iroda vezetője úgy véli, hogy az egy épületben nagyszámú kiskereskedelmi üzletet megjelenítő ingatlanok, magyarul a bevásárlóközpontok piacán vége a korábbi fellendülésnek.

Az új projektek terve egyébként egy olyan időszakban született meg, amikor az újlakás-építések száma négy évtized után csúcsot döntött Lengyelországban. A lengyel statisztikai hivatal adatai szerint tavaly csaknem 220 ezer új lakást adtak át. Ez a legmagasabb szám a hetvenes évek vége óta, amikor a kommunista vezetés felfuttatta a lakásépítéseket a növekvő népesség lakásgondjainak megoldására.