New York kormányzója a héten aláírta azt a jogszabályt, amely 2035-re betiltja a belsőégésű motorokkal működő új járművek értékesítését az államban.

New York kormányzója, Kathy Hochul szerdán aláírta azt a jogszabályt, amely lényegében 2035-ös határidővel kitiltja az államból a belsőégésű motorokkal működő új járműveket – írja a CNBC.

A jogszabályt New York állam szenátora, Pete Harckham terjesztette elő, és az is szerepel benne, hogy 2045-re minden új nehéz- és közepes tehergépkocsit csak „zéró emissziós" kategóriában lehet értékesíteni. Ez a kategória magában foglalja az elektromos járműveket, a hibrideket, valamint a hidrogéncellás modelleket.

A friss döntés pedig hatalmas lendületet adhat olyan elektromos autókat gyártó cégeknek, mint a Tesla, de olyan hagyományos autógyártóknak is, mint a Volkswagen vagy a General Motors, melyek folyamatosan tolódnak el az elektromos modellek felé.

Hatalmas változás jön a New York-i utakonForrás: Shutterstock

Az iparági adatok szerint egyébként New York államban realizálták az országos könnyű tehergépjármű-eladások mintegy 6 százalékát tavaly, összesen 60 milliárd dolláros forgalmazási bevétel mellett.
Mindeközben szerdán a kormányzó irodája közölte, a döntés azt a célkitűzést támogatja, hogy New York 85 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását 2050-re.

New York ezzel követi Kalifornia példáját. A nyugati parti állam ugyanis még tavaly szeptemberben fogadta el azt a jogszabályt, amely 2035-ig kiszorítaná a belsőégésű motorokkal működő új járműveket az utakról.