Ezek a cégek akkorák, mint a világ legnagyobb gazdaságai

e-kereskedelem
Becsomagolásra és szállítmányozásra váró árucikkek az Amazon internetes kereskedelmi óriáscég elosztóközpontjában Madridban. A csomagolás környezetkárosító hatásának problematikája egyelőre még nem megoldott
Vágólapra másolva!
Nem titok, hogy a technológiai óriásvállalatok az elmúlt években hatalmasra nőttek, ami meglátszik a piaci értékükön is. Ha azonban összevetjük a társaságok piaci kapitalizációját a világ országainak GDP-jével, akkor döbbenetes adatokat kapunk. Egyes nagyvállalatok ugyanis akkorák, hogy méretben gond nélkül beférnek a világ legnagyobb gazdaságai mellé.
Vágólapra másolva!

A széleskörű gazdasági tevékenységek és az ügyes diverzifikáció - azaz a gazdasági értelemben vett több lábon állás - eredményeként az olyan gigantikus cégek, mint az Apple, a Microsoft, az Amazon vagy a Google piaci értékei mára bőven meghaladják az 1500 milliárd dollárt is.

Ezek szinte elképzelhetetlen, csillagászati értéknek tűnnek, de könnyebb megérteni a számokat, ha összevetjük őket egyes országok GDP-jével.

A Mackeeper elemzése megnézte, hogy egyes cégek méretei hogyan viszonyulnak a világ országainak nominális GDP-jéhez.

Módszertani szempontból fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a számok természetesen két különböző dolgot mutatnak. Míg egy cég piaci értéke a nyilvánosan kereskedett részvényeinek összértékét jelenti (ami naponta is jelentősen változhat), addig egy ország GDP-je egy államban megtermelt javak és szolgáltatások összértékét jelenti (általában éves viszonylatban).

Egyes óriásvállalatok nagyobbak, mint a világ legtöbb országa Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

Mindazonáltal a számok így is igencsak beszédesek. Ha például az Apple-t nézzük, akkor a techóriás több mint 2100 milliárd dolláros piaci értéke akkora, hogy ha ország lenne,

a világ 8. legnagyobb gazdaságának számítana.

A hetedik legnagyobb Franciaország nominális GDP-je ugyanis 2716 milliárd dollár.

Összevetésképpen, a világ legnagyobb gazdaságának számító Egyesült Államok nominális GDP-je 21 433 milliárd dollár, a második Kína GDP-je 14 343 milliárd dollár, míg a harmadik Japán bruttó hazai terméke 5082 milliárd dollár.

Ezzel együtt is rendkívül látványos, hogy az Apple tehát a világ országainak 96 százalékánál „nagyobb", beleértve például Olaszországot, Brazíliát, Kanadát vagy Oroszországot.

A Visual Capitalist lenti ábrája jól mutatja az Apple méretét a világban.

Ha pedig együtt számoljuk a cégeket és az államokat, akkor a Microsoft lenne a világ 10. legnagyobb gazdasága, több mint 1900 milliárd dolláros értékkel. Az Apple és a Microsoft közé csak Olaszország férne be 2004 milliárd dolláros éves GDP-vel.

Az Apple piaci értéke és a világ országainak GDP-je (fehérrel jelölve azok az országok, melyek GDP-je nem éri el a 2100 milliárd dollárt) Forrás: Visual Capitalist

Az elmúlt év egyik legnagyobb vállalati nyertesének számító Amazon pedig a maga 1700 milliárd dolláros értékével szintén a világ gazdaságainak 92 százalékán túltenne.

Külön érdekesség viszont a szaúdi állami olajóriás, a Saudi Aramco. A gigantikus társaság piaci értéke ugyanis 1888 milliárd dollár, amellyel a Microsoft mögött állna az egyesített listán. Ez a szám azért különleges, mert így

az Aramco piaci értéke több mint kétszer akkora, mint anyaországának, Szaúd-Arábiának a GDP-je.

A kínai óriások szintén nem panaszkodhatnak. A Tencent értéke például olyan országok GDP-jét szorítja maga mögé, mint Svájc vagy Lengyelország.

Jól látszik tehát, hogy a globális nagyvállalatok hatalmasak, és bár a piaci kapitalizáció és a GDP két különböző mutató, összevetésük mégis igen jól érzékelteti, hogy milyen gigantikus mérettel és erővel rendelkeznek ezek a társaságok.