Megvan, melyik országban a legdrágább sört inni

legdrágább sör, Paris
8. hely - Párizs: 7,3 dollár (1984 forint)
Vágólapra másolva!
A sör a világ egyik legtöbbet fogyasztott itala a víz, a tea és a kávé mellett. Ez pedig nem is meglepő, mivel az emberiség már sok ezer éve műveli a sörfőzés tudományát. A tevékenység mára hatalmas iparággá vált, és számos óriásvállalat működik a szektorban. Egy elemzés most megnézte, a világon  az aktuális viszonyok mellett, melyik országban a legdrágább sört inni.
Vágólapra másolva!

Nem meglepő, hogy a sör a világ egyik legnépszerűbb itala, tekintve, hogy a régészeti leletek szerint az emberiség sok ezer éve kísérletezik a sörfőzés különböző módjaival. Mára azonban ez már messze nem csupán kísérlet, sokkal inkább hatalmas, globális iparág.

A sör ráadásul sok helyen különleges kulturális jelentőséggel és sajátos történettel bír.

Például Indiában a pale ale (IPA) söröket a brit gyarmatosítók alkották meg, extra komló felhasználásával. Az Egyesült Államokban a light sörök népszerűsége annak köszönhető, hogy a főzdék meg akarták nyerni maguknak a női fogyasztókat, amíg a férfiak a második világháborúban harcoltak.

Az eltérések azonban nem csupán a történetekben, de az árakon is látszódnak. A 24/7 Wall St. összegyűjtötte a sörfogyasztás szempontjából legdrágább 25 ország árait. A gyűjtésből kiderül, hol került a legtöbbe sört inni idén augusztus végén. Az összehasonlíthatóság kedvéért amerikai dollárra számították át a helyi árakat.

Nagy eltérések vannak a világban a sörök árában Forrás: Shutterstock

Az összesítés azt nézte meg, hogy az adott országokban mennyibe került egy átlagos hazai korsó (5 dl) csapolt sört, illetve egy átlagos üveg (0,33 dl) importált sör.

Végül az jött ki, hogy a legdrágább ország az Egyesült Arab Emírségek volt. Itt a hazai korsó 10,89 dollárba (kb. 3200 forint) került, míg az importált üveg 12,25 dollár (kb. 3600 forint) volt.

A második helyre szintén egy arab ország, Omán került, ahol a hazai korsó sör átlagára 10,52 dollár, az import üveg átlagára pedig 10,39 dollár volt. A bronzérmes pedig Norvégia lett, ahol a két átlagár egyaránt 10,18 dollár volt.

A vizsgált országok közül a legolcsóbb államok Európában találhatók. A 25. helyre Észtország került, ahol a két átlagár azonos volt, 4,71 dollár (kb. 1400 forint). Pontosan ugyanezt a két átlagárat mérték azonban Görögországban is, vagyis a vizsgált államok közül a legolcsóbb helyet megosztva vitték el.