A sajtó jóvoltából folyamatosan nyomon követhetjük, hogy az egyes európai uralkodóházak, azok között a brit királyi ház hölgytagjai, mesésebbnél mesésebb, és persze csillagászati árú ruhakölteményekben járultak az oltár elé az elmúlt évtizedekben. A Hellomagazin.com segítségével összegyűjtöttük minden idők legdrágább esküvői ruháit, amelynek során kiderült, hogy átszámítva közel 2,5 milliárd forintos értékével magasan egy másik uralkodói dinasztiához tartozó királyné esküvői ruhacsodája áll a toplista élén.

7. II. Erzsébet brit királynő

II. Erzsébet 30 ezer fontos (ma kb. 12,3 millió forint) esküvői ruhája összeállításunkban elég messze van ugyan az élbolytól, de a maga korában igencsak drágának számított, amikor 1947-ben feleségül ment a nemrégiben meghalt Fülöp herceghez. Akkoriban a világ épphogy csak megkezdte a kilábalást a II. világháború pusztításaiból, és a különböző jeles eseményeken viselt ruhák ára is megmaradt bizonyos észszerű határokon belül. A királynő egyébként még kuponokat is gyűjtött, hogy kifizesse az esküvői dresszt, amely Norman Hartnell keze munkáját dicséri. A ruhaköltemény a legjobb minőségű kínai selyemből készült, több mint 4,5 méteres uszállyal, igazgyöngy- és gyémántberakásokkal.

6. Sarah Ferguson brit hercegné

Az újdonsült hercegné elefántcsont színű, düsessz szaténból készült, 35 ezer font értékűre becsült ruhát választott, amikor 1986-ban összeházasodott a brit uralkodóházhoz tartozó András herceggel. A Lindka Cierach tervezte ruhát olyan motívumokkal – horgonyokkal és hullámokkal - díszítették, amelyek András herceg hajózás iránt táplált szenvedélyére utaltak. A több mint 5 méter hosszú uszályon a hercegi pár nevének kezdőbetűi, az A és az S szerepeltek, ezüst hímzéssel. "12 kilogrammot kellett fogynom, hogy beleférjek ebbe a csodálatos ruhába, de Lindka egy igazi zseni volt, olyan szabásvonalú ruhakölteményt alkotott, ami tökéletesen illett rám" – emlékezett vissza később az esküvő napjára a hercegné.

A képre kattintva tekintse meg galériánkat a valaha volt legdrágább királyi esküvői ruhakölteményekről:

Letizia Ortiz, Asztúria hercegnője és a spanyol trónörökös, Fülöp herceg eskövője Madridban 2004. május 22-énForrás: AFP/Christophe Simon

5. Meghan Markle sussexi hercegné

A sussexi hercegné esküvői ruhája, amelyet a francia Givenchy divatház tervezője, Clare Waight Keller alkotott meg, 110 ezer fontba került, és Meghan maga fizette ki a teljes összeget. Az ár a szakértők szerint teljes egészében tükrözte a ruha értékét, ugyanis a divatcég 3900 munkaórát áldozott a rendkívül aprólékos gonddal elkészített ruhakölteményre, amelynek csaknem 5 méter hosszú fátylán még a brit nemzetközösség mind az 53 tagállamának nemzeti virága is megjelent díszítésként.

4. Diana walesi hercegné

Diana 1981-ben ment feleségül Károly herceghez, és akkor viselt esküvői ruhájának értékét csaknem négy évtizeddel később, 2019-ben 151 ezer fontra taksálták. Az elefántcsontfehér színű ruha a walesi tervező, David Emanuel keze munkáját dicséri, igazgyöngyökkel, flitterekkel és csipkével díszítették. Uszályának hossza pedig mind a mai napig világcsúcstartó, ugyanis meghaladta a 7,5 métert.

3. Eugénia brit királyi hercegnő

Amikor Eugénia hercegnő 2018-ban összeházasodott Jack Brooksbankkel, egy 200 ezer fontos, a brit Peter Pilotto és Christopher de Vos által tervezett ruhakülönlegességet viselt az esküvőn. Számtalan olyan motívum ékesítette a ruhát, amely a hercegi pár számára különleges jelentéstartalommal bírt. Ilyen volt egy skóciai szamárbogáncs ábrázolás, amely a Balmoral kastély iránt érzett szeretetüket fejezte ki, vagy a yorki rózsa és borostyán, amelyek a házaspár hercegi rezidenciájára utaltak.

2. Kate Middleton, Katalin cambridge-i hercegné

A Kate Middleton által 2011-ben, Vilmos herceggel között házassága alkalmából viselt ruhának az árát teljes egészében a szülei állták, akiknek jó mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk, hiszen a ruhaköltemény 250 ezer fontba került. A 2,5 méternél is hosszabb uszállyal tervezett különleges darabot Sarah Burton és Alexander McQueen tervezte. Elkészítésében pedig a hírneves, 1872-ben alapított Királyi Varróiskola, a napjainkban a Hampton Court palotában működő Royal School of Needlework tanulói is részt vettek.

1. Letizia spanyol királyné

Minden idők legdrágább esküvői ruháinak rangsorát magasan a spanyol királyné, Letizia vezeti 6 millió fontos ruhacsodájával, amelyet 2004-ben viselt - az akkor még hercegi címet viselő - VI. Fülöp királlyal kötött esküvőjén. Az udvari divattervező, Manuel Pertegaz álmodta meg ezt a fantasztikus darabot, négy és fél méteres uszállyal; az aranyszálakkal varrott finom selyemruhát magasított gallérok tették még különlegesebbé. Gyémánt fejdísz is dukált hozzá, amelyet az anyakirályné, Zsófia viselt a saját esküvőjén még 1962-ben, amikor feleségül ment János Károly akkori spanyol uralkodóhoz.