Az alumínium tonnánkénti árfolyama megütötte a hét elején a 3000 dolláros szintet, amire 13 éve nem volt példa. A piaci szereplők ugyanis arra számítanak, hogy a kínálati zavarok még jó ideig megmaradnak.

Mintegy 2,6 százalékot drágult, és megütötte a tonnánkénti 3000 dolláros árfolyamot az alumínium hétfőn, a londoni árutőzsdén. Ezzel a fontos ipari fém árfolyama 2008 óta nem tapasztalt magasságba emelkedett. Az ok az, hogy a piaci szereplők azzal számolnak, hogy a kínálati zavarok még jó ideig fennmaradnak – írja a Mining.com.

A kínai tőzsdén egyébként a fém árfolyama 5,6 százalékkal derősödött, 2006 óta nem látott magasságba emelkedve.

Az alumínium az elmúlt három hét során nagyjából 14 százalékkal drágult, ahogy Guineában, Jamaicában és Kínában is kínálati problémákkal néznek szembe a piaci szereplők.

Tartósak lehetnek az alumíniumkínálat nehézségeiForrás: Sputnik via AFP/Ilya Naymushin

A legfrissebb hír hétfőn érkezett, amikor kiderült, hogy Kína Jünnan tartományában egy új szabály szerint szeptembertől csökkenteni kell a kitermelést az energiahatékonysági irányelvek miatt.

A térség Kína egyik legfontosabb alumíniumtermelő régiója, innen származik az ország alumíniumkapacitásának nagyjából 10 százaléka.

Közben a kohók az Európai Unióban is egyre magasabb költségekkel néznek szembe a környezetvédelmi szabályok miatt. Mindezek együtt pedig várhatóan visszafogják az alumíniumkínálat növekedését.

Nemrégiben pedig a Guinea országában lezajlott puccs miatt ugrott nagyot az alumínium ára, a részletekről az Origo is beszámolt:

Az elemzők pedig most úgy számolnak, hogy a kínálati kiesések az idei évben, és 2022 jelentős részében is rányomhatják a bélyegüket a szektorra. Vagyis egyelőre úgy tűnik, a közeljövőben még tovább drágulhat majd az alumínium, ha a jelenlegi piaci hangulat kitart.