Hivatalos fizetőeszköz lesz Oroszországban a digitális rubel 2030-ig

Oroszország, legnagyobb gabonaexportőr a világban, rubel
5605304 05.08.2018 The 200 and 2000 ruble banknotes. Alexey Suhorukov
Vágólapra másolva!
A digitális rubel elindítása az orosz pénzügyi rendszer egyik legfontosabb fejlesztése lesz ebben az évtizedben – jelentette be az orosz pénzügyminisztérium. A terv pedig az, hogy 2030-ra már hivatalos fizetőeszköz lesz a digitális rubel.
Vágólapra másolva!

Az orosz pénzügyi szektor digitalizációjának egyik legfontosabb projektje lesz ebben az évtizedben a digitális rubel bevezetése. A jegybank által kibocsátott digitális fizetőeszköz pedig 2030-ra hivatalos valutává válik – idézi az RT.com az orosz pénzügyminisztérium bejelentését.

A digitális valuta nemcsak a magánszemélyek és a vállalatok pénzügyi költségeit csökkenti, de fejleszti az infrastruktúrát, fokozza a versenyt, valamint segíti más innovatív megoldások kifejlesztését is

– tette hozzá a minisztérium.

A digitális nemzeti fizetőeszköz koncepcióját még 2020 végén hozta nyilvánosságra az orosz központi bank, és amely a terv szerint párhuzamosan lesz majd forgalomban a hagyományos rubellel.

Még ebben az évtizedben hivatalos valuta lesz a digitális rubel Forrás: RIA Novosti/Vladimir Trefilov

Fontos azonban, hogy olyan, jegybank által kibocsátott fizetőeszközről van szó, amely minimális kockázattal bír, szemben például a decentralizált kriptovalutákkal.

Egyfelől azért, mert ott áll mögötte az állami szabályozó hatóság, másfelől azért, mert a fedezetét hagyományos valuta adja.

A múlt héten egyébként a Kreml közölte, Oroszország nem tervezi a bitcoin vagy más kriptovaluták hivatalos elfogadását, mivel ha ezeket egyenlő szinten kezelnék a hagyományos valutával, az gyengítené az ország pénzügyi rendszerét. Ez utóbbi azért is fontos kérdés, mert nemrég El Salvador volt az első olyan állam a világon, amely hivatalos fizetőeszközként fogadta el a bitcoint.