Alapos felfordulás volt hétfőn az egyik ismert kriptovaluta, a litecoin piacán. Megjelent ugyanis egy hír, amely szerint az USA legnagyobb áruházlánca partnerséget kötött a digitális pénz mögött álló alapítvánnyal. Aztán kiderült, hogy az egész sztori álhír, a token árfolyama pedig beszakadt.

Hatalmas lelkesedést váltott ki hétfőn, amikor a GlobeNewswire nevű hírszolgáltató weboldal lehozta, hogy az USA legnagyobb áruházláncának számító Walmart partnerséget kötött a litecoin nevű kriptovaluta mögött álló alapítvánnyal (Litecoin Foundation), vagyis a Walmart elfogad majd litecoint a vásárlóitól. A hírre a litecoin árfolyama hirtelen 20 százalékot emelkedett – írja a CNBC.

Aztán gyorsan beütött a kiábrándító valóság, és kiderült, hogy a weboldalon megjelent információ valótlan, a hír nem igaz. Ezt a Walmart szóvivője, Randy Hargrove jelentette ki egy sajtótájékoztatón, leszögezve, hogy nincs ilyen megállapodás. Hozzáette, felveszik a kapcsolatot a híroldallal, hogy tisztázzák, hogy jelenhetett meg a téves információ.

Az eredeti hír azonban gyorsan terjedt, és a legnagyobb üzleti és piaci híroldalak hozták címlapon a Walmart-litecoin megállapodást. A Walmart részvénye egyébként csak mérsékelten reagált az álhírre.

A litecoin árfolyamának hirtelen kiugrása, majd visszaeséseForrás: Investing.com

Amikor aztán világossá vált, hogy szó sincs megállapodásról, a litecoin árfolyama visszaesett az álhír megjelenése előtti szintre. Közép-európai idő szerint kedd délelőtt a litecoin 3 százalék fölötti pluszban állt a dollárral szemben.

A történet érdekessége, hogy miután a legnagyobb online híroldalak (mint a Reuters) is lehozták a megállapodásról szóló eredeti hírt, a Litecoin közösségi média csapatának egyik tagja, gyorsan ki is posztolta azt a Twitterre. A posztot persze nem sokkal később törölték, és a Litecoin Foundation maga is kiadott egy közleményt azzal kapcsolatban, hogy a hír nem igaz, a poszt pedig egyszerű emberi hiba eredménye volt, mivel a közösségimédia-csapat tagja megbízott a hírforrások hitelességében.

A GlobeNewswire közben vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, hogy jelenhetett meg az álhír az oldalukon. A lap szerkesztősége jelezte, nem kizárt, hogy egy csaló felhasználói fiókról töltötték fel a cikket, vagyis együttműködnek az illetékes hatóságokkal, hogy kivizsgálják az esetleges bűncselekmény lehetőségét.