Sokkal több készpénz áramlik ma Magyarországon, mint a járvány előtt

Forint, Euro, dollar, deviza, Magyar Nemzeti Bank
Stabilizálódott a forint a devizákkal szemben.
Vágólapra másolva!
Két év alatt több mint 1000 milliárd forinttal nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány nagysága Magyarországon - ez is kiderül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikai mérlegének adataiból.
Vágólapra másolva!

A digitális és elektronikus pénzügyi megoldások terjedése ellenére, illetve azok mellett is, folyamatosan növekvő tendenciát mutat a forgalomban lévő készpénz mennyisége Magyarországon. Az MNB 2021. augusztus hónapját leíró adatai között megtaláljuk: a hónapban 7.502,7 milliárd forint volt a készpénz átlagállománya, ami 18,4 milliárd forintos növekedést jelent júliushoz képest. A hó végi állományokat tekintve ennél is nagyobb a növekedés mértéke: július hónapban 7.482,4 milliárd forintot jegyzett az MNB, ami augusztus végére 29,5 milliárddal már 7.511,9 milliárd forintra nőtt.

A bővülés jelentősége akkor látszik igazán, ha a 2019. augusztusi adatokat tekintjük. Akkor 6.283,78 milliárd forint volt a készpénzállomány nagysága.

A készpénzállomány növekedése lényegében szinkronban áll az azt is magában foglaló monetáris bázis bővülésével. A hitelintézetek egynapos betétjével és a hitelintézetek bankszámlabetétjeivel együtt ennek értéke idén augusztusban már - az átlagállományokat tekintve - 10.446 milliárd forint volt, nagyságrendileg nem számottevő, 35,5 milliárdos csökkenéssel július hónaphoz képest, ami nem töri meg a monetáris bázisban látható folyamatos emelkedési trendet.

Növekszik a készpénzállomány Forrás: Origo

Érdemes megemlíteni azt is, hogy miközben Magyarországon egyre népszerűbbek és terjednek az elektronikus fizetési megoldások - elegendő csak arra gondolni, hogy valamilyen készpénzmentes fizetési megoldást lényegében mindenütt biztosítani kell a kereskedőknek vagy a szolgáltatóknak, akik online pénztárgéppel rendelkeznek -,

a koronavírus-járvány miatti válságkezelő intézkedések hazánkban is (és sok más országban is) soha nem látott pénzbőséget hoztak a gazdaságba, amit a készpénzforgalomnak is követnie kell (beleértve azt is, hogy az infláció miatt a készpénzes tranzakciók összege is növekszik).

Az Origo már tavaly nyáron megírta, hogy a lakosságnál lévő készpénzállomány növekszik, különösen húszezresekből tartalékolnak sokat a háztartások.

A pénzbőség pedig meglátszik a bankrendszeren is, igaz, némileg más módon. "A bankrendszer forintlikviditásának bővülése elsősorban a hitelintézetek által a jegybanknál elhelyezett egyhetes betétek átlagállományának növekedésében tükröződött" - írja ezzel kapcsolatban az MNB. A mintegy 520 milliárd forintos havi betétnövekedés azt mutatja, hogy - figyelembe véve az inflációt fékezni kívánó jegybanki alapkamat-emeléseket - a bankrendszer gazdaságot, illetve lakosságot hitelezni tudó képessége a közeljövőben változatlanul erős marad.