Már jövőre visszatérhet a világ olajkereslete a koronavírus-járvány előtti szintet

olaj fúrótorony
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány újabb fellángolása miatt csökkentette a globális olajkereslet idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), amely ugyanakkor az OPEC-hez hasonlóan arra számít, hogy az olajfogyasztás jövőre eléri a koronavírus-járvány előtti szintet.
Vágólapra másolva!

A párizsi székhelyű kormányközi szervezet kedden közzétett szokásos havi jelentésében az előző havihoz képest napi 105 ezer hordóval, 5,2 millió hordóra fogta vissza a kereslet növekedésének idén várható ütemét, a jövő évit viszont 85 ezer hordóval 3,2 millió hordóra emelte. Ez azt jelenti, hogy az ügynökség a napi keresletet az idei évre 96,1 millió hordóra, a jövő évre pedig 99,4 millió hordóra becsüli. A világ olajkereslete továbbra is nyomás alatt áll, mivel a koronavírus erősen fertőző delta mutációja gyorsan terjed a kulcsfontosságú felhasználói régiókban, különösen Ázsia egyes részein. Az IEA szakértőinek becslése szerint szeptemberben átlagosan napi 310 ezer hordóval esik vissza a globális olajfelhasználás.

- áll a jelentésben, amely szerint három hónap csökkenés után októberben felpattan és az év végéig tovább emelkedik a kereslet.

A világ olajkereslete továbbra is nyomás alatt áll, mivel a koronavírus erősen fertőző delta mutációja gyorsan terjed a kulcsfontosságú felhasználói régiókban, különösen Ázsia egyes részein Forrás: Shutterstock

A 2022-es évet illetően a Nemzetközi Energiaügynökség elemzői az első és a második negyedévre száz-százezer, a harmadikra pedig 200 ezer hordóval javították a kereslet növekedésének napi várható ütemét, a negyedik negyedévit viszont százezer hordóval lefaragták. Számításaik szerint 2022 második felében az olajfogyasztás már meg fogja haladni a járvány előtti, napi százmillió hordós szintet.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) optimistább előrejelzéseiben a Nemzetközi Energiaügynökségnél, de ugyancsak arra számít, hogy a járvány előtti szintet csak jövőre éri el a világ olajkereslete.

Az olajkartell hétfőn közzétett havi jelentésében rontotta - napi 110 ezer hordóval 99,70 millió hordóra - a negyedik negyedévben várható olajkeresletet a járvány fellángolására hivatkozva, de a múlt hónaphoz képest így is gyakorlatilag változatlanul hagyta az idei évre vonatkozó várakozását, a jövő évit viszont erősen megemelte. Az OPEC elemzői arra számítanak, hogy az előző évhez képest 2021-ben 5,96 millió hordóval, 96,7 millió hordóra emelkedik a napi kereslet, jövőre pedig 4,15 millió hordóval, 100,83 millió hordóra.

Mélytengeri fúrótorony Forrás: Origo

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) kedden már a harmadik egymást követő kereskedési napon drágult.

Az összességében kedvező előrejelzések mellett az árakat felfelé hajtja az is, hogy az Ida után egy újabb hurrikán közelít Texashoz és Louisiana egyes részeihez. A Nicholas hurrikán miatt evakuálják a Mexikói-öbölben amerikai fúrótornyokról az olajbányászokat, és a szárazföldön működő finomítók is megkezdték a felkészülést a természeti csapásra. Közép-európai idő szerint kedd délután fél kettőkor a novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,45 százalékos pluszban, 73,84 dolláron, míg az októberi szállítású WTI 0,43 százalékos nyereségben, 70,75 dolláron forgott. A Brent ára 74,22 dolláron, a WTI-é pedig 71,14 dolláron hatheti csúcson is járt kedden.