Komolyan ijesztő az, hogy mennyi áramot igényel a világ első számú kriptovalutája

Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta.
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
A bitcoin árfolyama közel ötszörösére emelkedett az elmúlt évben, azonban a hatalmas felfutás újra rávilágított arra, milyen elképesztő energiaigényük van a kriptovalutáknak. Az elemzők pedig néhány rendkívül látványos összehasonlítással érzékeltetik is a bitcoin áramfelhasználását.
Vágólapra másolva!

Ahogy a kriptovaluták népszerűsége jelentősen megugrott az elmúlt évben, újra kiéleződött a vita azzal kapcsolatban, hogy ezek az eszközök mennyire fenntarthatók, legalábbis környezeti szempontból. Tömegek kezdtek el ugyanis kriptovalutákat (jelentős részben bitcoint) bányászni, ami mára egy hatalmas áramigénnyel bíró számítógépes folyamattá terebélyesedett.

Noha nehéz egészen pontosan megmondani a bitcoin energiaigényét, rendre napvilágot látnak olyan elemzések, amelyek látványos összevetéseket mutatnak föl – írja a Business Insider.

A legutóbbi elemzések azt mutatják, hogy a bitcoinbányászat évente nagyjából 91 terawatt villamos energiát fogyaszt.

Ez azt jelenti, hogy csak ez a terület több villamos energiát használ évente, mint egész Finnország, a maga 5,5 milliós lakosságával. De ennél is látványosabb, hogy a bitcoin maga mögött hagyja a Fülöp-szigetek éves áramfelhasználását is, pedig az országban 108 millióan élnek.

Máshonnan nézve: a bitcoinbányászat adja a világ teljes áramfogyasztásának majdnem 0,5 százalékát.

Ráadásul a növekedés is látványos, ugyanis az áramigény megtízszereződött az elmúlt öt évben.

Ijesztően nagy energiaigénye van a bitcoinbányászatnak Forrás: Shutterstock

Amerikai összehasonlításban pedig a bitcoinbányászat áramigénye nagyjából akkora, mint teljes Washington államé egy átlagos évben, és több mint hétszer akkora, mint a Google teljes áramfelhasználása – globálisan.

Ráadásul a bitcoin árfolyamának növekedését elnézve elég valószínű, hogy a kriptovaluta áramigénye is még tovább fog nőni.

Összevetésképpen: a bitcoin árfolyama jelenleg 50 000 dollár körül mozog, míg 2016-ban csupán 500 dollár volt egy token.

Mindez pedig megnövelte a bitcoinbányászok számát is. Olyannyira, hogy ez ma már külön iparágnak számít, hatalmas adatközpontokkal, szerverekkel és energiaigényes hűtőberendezésekkel. Nem csak profik szállnak be azonban az iparágba. Miként az Origo nemrég beszámolt róla, a legfiatalabbak is elkezdtek érdeklődni a kriptopénz bányászata iránt.

Amit fontos látni a bányászat kapcsán, hogy minél többen szállnak be, annál nehezebb a folyamat.

Vagyis, míg 2011-ben egy sima asztali számítógéppel gyakorlatilag bárki könnyedén bányászhatott bitcoint, ma egy átlagos lakás energiafelhasználásával durván 13 évre lenne szükség egyetlen bitcoin kibányászásához.

Nem véletlen tehát, hogy világszerte egyre többen aggódnak a bitcoin iránti növekvő rajongás miatt. Egyelőre azonban úgy tűnik, a bányászok és a befektetők étvágya csillapíthatatlan, és nem is valószínű, hogy a közeljövőben ez a trend megváltozik.