Nagy feladat előtt áll az egyik legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő vállalat

Hongkong, 2021. szeptember 15. Cégtábla a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport hongkongi székháza bejáratánál 2021. szeptember 14-én. A válallat előző nap bejelentette, hogy szeptemberben várhatóan jelentősen csökkeni fognak az eladásai. Az Evergrande jelenleg a világ legeladósodottabb cége. MTI/EPA/Jerome Favre
Vágólapra másolva!
Nem fogja tudni fizetni a jövő hét elején esedékes hitelkamatait Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztője, a China Evergrande Group, amely a CNBC szerint jelenleg a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztő cégének számít - számolt be bennfentes forrásokra hivatkozva a Bloomberg amerikai hírügynökség szerdán.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg által idézett források szerint a kínai lakhatási és vidékfejlesztési minisztérium egy, a héten tartott találkozón tájékoztatta a kínai bankokat arról, hogy az Evergrande nem fogja tudni fizetni a szeptember 20-án esedékes kamatokat. Az amerikai hírügynökség jelentése szerint

a vállalat tárgyalásokat folytat a pénzintézetekkel a fizetési határidők elhalasztásáról, illetve esetleges adósság-átütemezésről.

A vállalat kedden közölte, hogy eladásainak jelentős csökkenésére számít szeptemberben, ami a befolyó pénzek visszaesésének folytatódásával hatalmas nyomást gyakorol majd a csoport készpénzforgalmára és likviditási helyzetére. Jelentések szerint az Evergrande-re több mint 300 milliárd dollárnyi (88,5 ezer milliárd forint) adósság törlesztése vár.

Kuangcsou, a Hongkongtól 120 km-re fekvő dél-kínai óriásváros legtöbb ingatlanfejlesztése is a céghez kötődik Forrás: AFP/Noel Celis

A Global Times kínai lap a vállalat június 30-án közzétett pénzügyi jelentésére hivatkozva arról tudósított, hogy az egy éven belül törlesztendő adósságok értéke 240 milliárd jüan (37,2 milliárd dollár, 11 ezer milliárd forint)), míg a vállalat pénzeszközeit és pénzeszköz-egyenértékeseit ugyanerre az időszakra 86,77 milliárd jüanra (3978 milliárd forint) értékelték csupán.

A vállalat keddi közlése szerint külső tanácsadókat vontak be a pénzügyi lehetőségek - egyebek mellett adósság átstrukturálás - megvizsgálására.

Cégtábla a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport hongkongi székháza bejáratánál 2021. szeptember 14-én Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

Az Evergrande árfolyama 5,39 százalékos mínuszban, 2,81 hongkongi dolláron (106 forint) zárt szerdán a hongkongi tőzsdén. Ez a legalacsonyabb érték volt 2014 januárja óta, és az egy évvel korábbihoz képest 81,53 százalékkal kevesebb. Az utóbbi 52 hét alatt 2,79 és 20,4 hongkongi dollár között mozgott az árfolyam.