A koronavírus-járvány enyhülésével, a korlátozások fokozatos feloldásával, az élet normális kerékvágásba történő visszatérésével, valamint a kedvező gazdasági folyamatokkal párhuzamosan 2021 második negyedévében pozitív hatások érvényesültek a pénzforgalomban. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentése.

Számottevően bővült a hazai szolgáltatók kártyaelfogadó-hálózata mind a fizikai, mind az internetes kereskedőhelyek vonatkozásában, továbbá a tranzakciós forgalom tekintetében is visszatért a pandémia előtti időszakot jellemző felfutás. Ugyanakkor a normális szezonalitás mellett a jelenlegi tendenciák értékelése kapcsán nem lehet figyelmen kívül hagyni a vírushelyzet torzító hatásait, így a megszokottnál jóval alacsonyabb tavalyi bázisokat sem.

Mindazonáltal a fizetési kártyás vásárlások és az átutalások forgalmának bővülése is rekordszintű volt 2021 második negyedévében a megelőző év azonos időszakához képest. Ezen belül is kiemelkedően teljesített az azonnali fizetés, darabszámban 25, értékben pedig közel 49 százalékos bővülést produkálva. Mindezeken felül jelentős fejlemény, hogy a fizetési kártyás visszaélések tekintetében beérni látszanak az online tranzakciókat érintő biztonsági változtatások. Az erős ügyfélhitelesítés alkalmazása következtében mind kibocsátói, mind elfogadói oldalon számottevően visszaesett a visszaélések száma és az azokkal okozott kár mértéke is. 2021
második negyedévében a fizetési rendszerek forgalma tekintetében dinamikus bővülés érzékelhető. A
pénzforgalmi likviditás 2021 második negyedévére tovább csökkent, ugyanakkor annak szintje változatlanul bőséges. 

Az elfogadóhelyeken üzemelő POS terminálok száma számottevően növekedettForrás: Image Source/Zero Creatives

2021 második negyedévében sem történt számottevő változás a hazai pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma és megoszlása tekintetében a megelőző időszakokhoz képest. Míg a forint számlák száma a negyedév végén 9,4 millió, addig a deviza számláké 1,1 millió körül alakult. Az elsődlegesen fizetési célú fogyasztói számlák száma is változatlanul közel 6,8 millió volt. A hazai kibocsátású fizetési kártyák esetében sem történt jelentős változás, számuk kevéssel 9,8 millió alatt alakult az időszak végén, ugyanakkor megindult egy lassabb visszarendeződés az egyes szolgáltatók által megvalósított előrehozott kártyacsere-programok hatásának kifutása következtében. Az érintőkártyák aránya az összes fizetési kártyán belül már stabilan 92 százalék feletti, azon kártyáké pedig, amelyekkel bonyolítottak le vásárlási tranzakciót az időszak során – a megelőző negyedévhez képesti közel 2 százalékpontos növekedés következtében – meghaladta a 66 százalékot. A hazai pénzforgalmi szolgáltatók kártyaelfogadó-hálózatára kedvező hatást gyakorolt a koronavírus-járvány enyhülésével párhuzamosan az újranyitás, illetve a Kereskedelmi törvény 2021. január 1-jétől hatályos módosítása is, miszerint minden online pénztárgép használatára kötelezett adózónak biztosítani kell az elektronikus fizetés lehetőségét. Ez utóbbival kapcsolatban több kereskedő vélhetően a szolgáltatók átmeneti leterheltsége miatt csak 2021 második negyedévére tudta élesíteni a szolgáltatást. Közel 12 ezres növekedés eredményeként a fizikai 2/4 kereskedői elfogadóhelyek száma az időszak végén megközelítette a 150 ezret, ami közel 9 százalékos bővülést jelent a megelőző időszak végéhez képest. Ezzel párhuzamosan az elfogadóhelyeken üzemelő POS terminálok száma is számottevően, 14 ezer darabbal növekedett, ami közel 7 százalékos bővülés 2021 első negyedévéhez képest. Ennek eredményeként a számuk megközelítette a 226 ezret. Emellett folytatódott az internetes elfogadóhelyek bővülése is a webshopok gyorsuló ütemű terjedésének is köszönhetően, számuk közel 9 százalékos emelkedést követően meghaladta a 28 ezret. 

A cikk folytatásáért lapozzon a következő oldalra!