194 ezer milliárd forintot utalt el az ország az idei második negyedévben

idős nyugdíjas fizet fizetés kártya bankkártya kávé kávézó
Group of mature friends, sitting outside cafe, senior man handing credit card to waiter
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány enyhülésével, a korlátozások fokozatos feloldásával, az élet normális kerékvágásba történő visszatérésével, valamint a kedvező gazdasági folyamatokkal párhuzamosan 2021 második negyedévében pozitív hatások érvényesültek a pénzforgalomban. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentése.
Vágólapra másolva!

Számottevően bővült a hazai szolgáltatók kártyaelfogadó-hálózata mind a fizikai, mind az internetes kereskedőhelyek vonatkozásában, továbbá a tranzakciós forgalom tekintetében is visszatért a pandémia előtti időszakot jellemző felfutás. Ugyanakkor a normális szezonalitás mellett a jelenlegi tendenciák értékelése kapcsán nem lehet figyelmen kívül hagyni a vírushelyzet torzító hatásait, így a megszokottnál jóval alacsonyabb tavalyi bázisokat sem.

Mindazonáltal

a fizetési kártyás vásárlások és az átutalások forgalmának bővülése is rekordszintű volt 2021 második negyedévében a megelőző év azonos időszakához képest.

Ezen belül is kiemelkedően teljesített az azonnali fizetés, darabszámban 25, értékben pedig közel 49 százalékos bővülést produkálva. Mindezeken felül jelentős fejlemény, hogy a fizetési kártyás visszaélések tekintetében beérni látszanak az online tranzakciókat érintő biztonsági változtatások. Az erős ügyfélhitelesítés alkalmazása következtében mind kibocsátói, mind elfogadói oldalon számottevően visszaesett a visszaélések száma és az azokkal okozott kár mértéke is. 2021
második negyedévében a fizetési rendszerek forgalma tekintetében dinamikus bővülés érzékelhető. A
pénzforgalmi likviditás 2021 második negyedévére tovább csökkent, ugyanakkor annak szintje változatlanul bőséges.

Az elfogadóhelyeken üzemelő POS terminálok száma számottevően növekedett Forrás: Image Source/Zero Creatives

2021 második negyedévében sem történt számottevő változás a hazai pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma és megoszlása tekintetében a megelőző időszakokhoz képest. Míg a forint számlák száma a negyedév végén 9,4 millió, addig a deviza számláké 1,1 millió körül alakult.

Az elsődlegesen fizetési célú fogyasztói számlák száma is változatlanul közel 6,8 millió volt.

A hazai kibocsátású fizetési kártyák esetében sem történt jelentős változás, számuk kevéssel 9,8 millió alatt alakult az időszak végén, ugyanakkor megindult egy lassabb visszarendeződés az egyes szolgáltatók által megvalósított előrehozott kártyacsere-programok hatásának kifutása következtében. Az érintőkártyák aránya az összes fizetési kártyán belül már stabilan 92 százalék feletti, azon kártyáké pedig, amelyekkel bonyolítottak le vásárlási tranzakciót az időszak során – a megelőző negyedévhez képesti közel 2 százalékpontos növekedés következtében – meghaladta a 66 százalékot.

A hazai pénzforgalmi szolgáltatók kártyaelfogadó-hálózatára kedvező hatást gyakorolt a koronavírus-járvány enyhülésével párhuzamosan az újranyitás, illetve a Kereskedelmi törvény 2021. január 1-jétől hatályos módosítása is, miszerint minden online pénztárgép használatára kötelezett adózónak biztosítani kell az elektronikus fizetés lehetőségét.

Ez utóbbival kapcsolatban több kereskedő vélhetően a szolgáltatók átmeneti leterheltsége miatt csak 2021 második negyedévére tudta élesíteni a szolgáltatást. Közel 12 ezres növekedés eredményeként a fizikai 2/4 kereskedői elfogadóhelyek száma az időszak végén megközelítette a 150 ezret, ami közel 9 százalékos bővülést jelent a megelőző időszak végéhez képest. Ezzel párhuzamosan az elfogadóhelyeken üzemelő POS terminálok száma is számottevően, 14 ezer darabbal növekedett, ami közel 7 százalékos bővülés 2021 első negyedévéhez képest. Ennek eredményeként a számuk megközelítette a 226 ezret. Emellett folytatódott az internetes elfogadóhelyek bővülése is a webshopok gyorsuló ütemű terjedésének is köszönhetően, számuk közel 9 százalékos emelkedést követően meghaladta a 28 ezret.

A cikk folytatásáért lapozzon a következő oldalra!