Okosóra, okostelefon, okos tv - úgy túnik, nem maradhatnak le a versenyben az „okosított" növényfajták, így a kukorica hibridek sem. De mit kell tudnia napjainkban egy modern kukorica hibridnek, melyek az elvárások velük szemben?

A növények nemesítésénél azért fontos a folyamatos fejlődés, mert a nagyobb terméshozamok több pénzt hoznak a termelőnek, a betegségeknek, szárazságnak és egyéb kedvezőtlen tényezőknek ellenálló, vagy azokat jól toleráló fajtákkal pedig a ráfordítások csökkenthetők.

A kukorica nemesítés irányainak összhangban kell lenni a termesztés során felmerülő kihívásokkal. Fontos a hozam növelése, de nem kevésbé fontos, hogy az új fajták minél szárazságtűrőbbek legyenek a vegetációs időszak során, amellett, hogy intenzív legyen a kezdeti fejlődésük.

Érett kukoricacső a hajdúszováti-szepesi útfélen lévő ültetvényenForrás: MTI/Oláh Tibor

A Magyarmezőgazdaság.hu idézi Kiss Erzsébetet, az IKR Agro Kft. kísérleti tanácsadóját, aki hangsúlyozza: a nemesítőházak kísérleteik során nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a különböző tájegységekre, az ott jellemző klimatikus és időjárási víziszonyokhoz legjobban alkalmazkodó hibrideket ajánljanak a gazdáknak. Fontos nemesítési szempont, hogy az adott hibrid minél jobban tudja hasznosítani a tápanyagokat, a neki juttatott műtrágyákat.

A klíma változása miatt egyre lényegesebb a minél jobb vízhasznosító képesség. Törekedni kell arra, hogy a hím és női virágok egyszerre nyíljanak, ami a megporzás és a megtermékenyítés szempontjából lényeges és közvetlen összefüggésben áll a csőben képződő szemek számával.

A nemesítésben az is fontos szempont, hogy érésekor a kukorica csövek lehajlanak majd, vagy végig felfelé állnak. Utóbbi kedvezőtlen, mert az őszi, csapadékosabb időjáráskor befolyhat a csuhé alá a víz, ez pedig kórokozók megjelenését is eredményezheti. Míg ha a cső lefelé hajlik, a víz egyszerűen lefolyik róla és nem jut be a szemekhez.