Az orosz Zuckerbergnek becézett botrányhős, aki megalkotta hazája legsikeresebb alkalmazásait

Pavel Durov, VKontaktye, Telegram, 
  TechCrunch Disrupt SF 2015 - Day 1 GettyImageRank2 Pier Talking USA Day California San Francisco - California Telegram Photography Founder Arts Culture and Entertainment 2015
SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 21: Pavel Durov, CEO and co-founder of Telegram speaks onstage during day one of TechCrunch Disrupt SF 2015 at Pier 70 on September 21, 2015 in San Francisco, California. Steve Jennings/Getty Images for TechCrunch/AFP (Photo by Steve Jennings / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A 36 éves Pavel Durovot nem véletlenül hasonlítják Mark Zuckerberghez. Egyetem után, 22 éves korában hozta létre Oroszország legnagyobb közösségi oldalát, majd miután kiszorították saját cégéből, megalkotott egy olyan üzenetküldő alkalmazást, amit ma már több mint 500 millióan használnak aktívan. Ismerje meg a Facebook egy nálunk kevésbé ismert, de egyébként népszerű változatát, a VKontaktet és annak sikertörténetét, valamint a Telegramot, illetve ezek megalkotóját.
Vágólapra másolva!

Pavel Valerjevics Durov 1984-ben született egy jómódú családban. Édesapjával ellentétben, aki filológus és egyetemi tanár volt, őt inkább a programozás és az informatika vonzotta. A számítástechnikában kiemelkedő képességei már gyerekkorában megmutatkoztak: az iskolai számítógépeket feltörte, és megváltoztatta a bejelentkezési képernyőt a leggyűlöltebb tanárának fényképére, amire a következőt írta: „Meg kell halnia". Mindezek után az intézmény hiába próbálta megváltoztatni a jelszavakat, mivel Pavel minden alkalommal sikeresen feltörte azokat.

Osztálytársai szerint a fiatal lázadó álma már akkor az volt, hogy az internet ikonjává váljon, amiben idősebb testvére, Nyikolaj segített neki, amikor megtanította őt programozni.

Négy évvel idősebb bátyja egy csodagyerek volt, aki már háromévesen könyveket olvasott, illetve kétszer is megnyert egy nemzetközi programozóversenyt. Pavel a vele készített interjúkban gyakran nevezi testvérét példaképének és mentorának.

Pavel Durov, a VKontakte és a Telegram megalkotója Forrás: Getty Images via AFP/2015 Getty Images/Steve Jennings

2006-ban, miután elvégezte a neves Szentpétervári Állami Egyetemet, megalkotta élete remekművét, a VKontakte (VK) nevű közösségi oldalt, aminek sikere főleg annak köszönhető, hogy a Facebook ekkor még nem igazán tört be a globális piacra, így nem kellett riválisaként kezelnie az orosz verzióját.

Ennélfogva a VK 2013-ra már 210 millió regisztrált felhasználóval rendelkezett, ami folyamatosan növekedett.

Nem sokkal később azonban kiszorították saját vállalatából, ami a Mail.ru-hoz került, így előrukkolt egy üzenetküldő programmal, a Telegrammal, aminek ma már több mint 500 millió aktív felhasználója van.

Az orosz Facebook sikerei

Az amerikai közösségi oldalnál kisebb erőforrással és fejlesztőcsapattal rendelkező VK hirtelen sikere annak köszönhető, hogy a 2000-es években az internetpiac szabályzása szinte teljesen hiányzott az országban. Pavel a szerzői jog teljes sárba tiprásával alkotta meg hazájának legnagyobb közösségi oldalát, a VKontaktet, ami többek között videómegosztóként, zenelejátszóként és szórakoztatási platformként is funkcionál.

A felületen több millió összekalózkodott sorozat, film, felnőtt tartalom és zene is megtalálható, a tartalmakat a regisztrált felhasználók ingyen nézhetik és hallgathatják.

Mindezek után nem meglepő, hogy Durov hatalmas népszerűségre tett szert igencsak hamar. Polgárpukkasztó viselkedése miatt ténylegesen is internetes ikonná vált a fiatalok szemében. Egyik legemlékezetesebb akciója az volt, amikor a VK székházának ablakán elkezdett ötezer rubeleseket (a legnagyobb értékű orosz címlet) kidobálni, ami verekedést és káoszt eredményezett a város utcáin. Botrányát azzal magyarázta, hogy ezzel szerette volna bebizonyítani, hogy ő tényleg nem a pénzért dolgozik.

2014-ben el is adta a maradék tulajdonrészét a cégben, ami később teljes mértékben a Mail.ru-hoz került.

A közösségi felületet nemcsak Oroszországban használják, hanem más orosz nyelvet ismerő, illetve használó nemzetekben is, többet között Fehéroroszországban, Kazahsztánban és Moldovában, de Magyarországon is elérhető (Ukrajnában a politikai helyzet miatt 2017-ben betiltották a szerk.). A weboldal több nyelven is használható (magyarul is), de túlnyomórészt orosz anyanyelvű felhasználói vannak. A Statista adatai szerint 2020 harmadik negyedében a második legnépszerűbb közösségi platform Oroszországban a VK (78 százalék) volt, amit csak a Youtube (85,4 százalék) előzött meg.

A táblázat az Oroszországban legnépszerűbb közösségi oldalakat mutatja Forrás: statista.com

Mindezek mellett a VK honlapján ma már rengeteg új szolgáltatás érhető el. Többek között a VK Pay, ami lehetővé teszi a felhasználó számára a termékekért való fizetést, a pénzátutalást és a visszafizetést. A VK Zene, amin rengeteg szám és album található meg, így az emberek kedvükre válogathatnak és állíthatják össze saját lejátszási listájukat. Továbbá a közösségi platformon még számos más szolgáltatáshoz is hozzáférhetnek a felhasználók, mint például

mini applikációkhoz, társkeresőhöz, QR-kód konstruktőrhöz, webáruházhoz, taxiszolgáltatásokhoz illetve különböző támogatásokhoz.

Ezenfelül évente megrendezésre kerül a VK Feszt Szentpéterváron, amin az ország kedvenc előadói lépnek fel.

Papírrepülők az égben, avagy a Telegram megjelenése

Nem sokkal a VK-részvények eladása után Durov egyedi módon harangozta be az új, üzenetküldő szolgáltatását, a Telegramot: a moszkvai égen papírrepülők tömkelege jelent meg, ami a vállalat logójára utalva hirdette a programot.

A 2013-ban indított Telegram főleg a különlegessége miatt hamar hatalmas népszerűségre tett szert. Sajátossága abból fakad, hogy a szolgáltatás segítségével a felhasználók adatai titkosítva vannak, így biztonságosan cseveghetnek anélkül, hogy üzenetváltásukba belelássanak, vagy az visszavezethető legyen konkrét személyükhöz. Ámbár legnagyobb hátránya is ebből a tulajdonságából fakad, mivel sokan visszaélnek a felület nyújtotta lehetőséggel.

Így nem meglepő, hogy a Telegramot Kínában és Iránban is betiltották.

A képen a Telegram applikációja látható Forrás: shutterstock

2018-ban Oroszország is megkísérelte, hogy megszüntesse a hozzáférést a Telegramhoz a felhasználók adatainak titkosítása miatt, viszont 2 évvel később fel kellett oldania a tiltást, mivel az emberek a szabályozás ellenére továbbra is képesek voltak használni a platformot.

A Sensor Tower a napokban kiadott jelentésében, amely az augusztusi iOS-es és androidos appletöltési adatokat vizsgálta, megállapította, hogy a Telegram a hetedik leggyakrabban letöltött alkalmazás volt világszerte. A felület népszerűsége arra is visszavezethető, hogy olyan országokban gyakran használják, ahol a sajtószabadság korlátozott, mivel így gyorsan és könnyen mindenki hozzájuthat a legfrissebb hírekhez anélkül, hogy annak következményei lennének. A lista első helyét a Tiktok foglalta el.

Bárhogy is, lényegében biztosra vehető, hogy az orosz technológiai vállalkozó nem fogyott ki az ötletekből, és a korábbi munkái után újabb projektekbe fog a Forbes szerint aktuálisan 17,2 milliárd dolláros vagyonával a világ jelenleg 112. leggazdagabbja.