Az űrbe menne az Apple társalapítója is, hogy takaríthasson

steve wozniak apple whd 2015
Vágólapra másolva!
Az Apple legendás társalapítója, Steve Wozniak a legújabb magánszemély, akinek komoly tervei vannak a világűrben. Ő azonban nem szupergazdag turistákat akar az űrbe vinni, hanem inkább kitakarítana.
Vágólapra másolva!

A világűr ma már egyre nagyobb üzletnek számít, különösen, hogy az űrturizmus lehetőségére olyan milliárdosok csaptak le, mint Jeff Bezos vagy Richard Branson, de Elon Musk is az éllovasok között található. A milliárdosok tehát igyekeznek kihasználni a kínálkozó lehetőségeket, de vannak olyanok is, akik máshonnan - más nézőpontból - tekintetnek az űrre.

Az Apple legendás társalapítója, Steve Wozniak ugyanis nem a Mars meghódítására vagy űrhotelek építésére készül.

Sokkal egyszerűbb és egyben sokkal bonyolultabb terve van: eltakarítani az űrszemetet.

Wozniak vállalata, a Privateer Space egy olyan új műholdcég, melynek elsődleges célja az űrszemét monitorozása és eltakarítása – írja az RT.com.

Steve Wozniak felvenné a harcot az űszeméttel Forrás: AFP/Str

A probléma igen jelentős. Olyannyira, hogy a NASA még 2019-ben közölte, az alacsony Föld körüli pálya jelenleg már a világ legnagyobb szemétlerakójának számít, összesen közel 6000 tonna hulladékkal.

Mivel pedig ezek az objektumok hétszer gyorsabban haladnak, mint egy puskagolyó, komoly kockázatot jelentenek az űrutazók és a berendezések számára egyaránt.

Wozniak pedig kifejezetten hangsúlyozza is, hogy a Privateer célja alapvetően különbözik más milliárdosok cégeitől. A vállalat ugyanis arra törekszik, hogy az egész emberiség számára biztonságos és elérhető maradjon a világűrbe jutás.

A YouTube-ra feltöltött promóciós videóban kiemeli,

Hozzáteszi, vigyáznunk kell arra, amit elértünk, hogy a következő generáció jobban élhessen.

A vállalat konkrét elképzeléseiről egyelőre még nem sokat tudni, de a tervek szerint új információkat osztanak majd meg a napokban terveikről, a Hawaiin kezdődött AMOS Tech 2021 konferencián. Az érdeklődés pedig várhatóan igen nagy lesz a cég tervei iránt, mivel

Wozniakot a globális technológiai szektor az egyik legnagyobb úttörőként tartja számon,

akinek hatalmas része volt a személyi számítógépek forradalmi megújításában.